Akut läge för Trelleborgsvård
Förändringar i sjukvården är känsliga. Beslut som påverkar verksamheter på ett lokalt plan, låt säga en nedläggning av BB, kommer alltid att orsaka protester. Trelleborg vet. Staden förlorade 1996 sitt BB medan Ystad fick behålla sitt, ett sår som ännu inte riktigt har läkt. Trelleborgs lasarett står ändå kvar, med ombyggda moderna lokaler och bred, väl fungerande verksamhet inom flera områden.
Att specialiteter försvinner och avdelningar läggs ner behöver inte betyda att patientsäkerheten blir sämre, ofta kan det förhålla sig tvärtom. Samlad kompetens och utbyggda resurser för att ta hand om de mest komplicerade fallen gör att vården i själva verket ofta blir bättre för de patientgrupper det rör.
Ibland riskerar däremot jakten på stordriftsfördelar göra så att väl fungerande lokal verksamhet slås sönder. Mindre enheter som bidrar till kvalitet och till att minska belastningen på de större sjukhusen bör stödjas – inte avvecklas.
Att utifrån bedöma på vilket sätt verksamheter organiseras bäst inom vården är svårt. Det finns alltid egenintressen inblandade. Men även sådana kan ha rätt.
I det senaste förslaget till omorganisation inom Skånevård Sund ska bland annat Trelleborgs lasarett förlora sju intensivvårdsnära platser och verksamheten vid akuten läggas ner helt nattetid. Argumenten emot förändringen förefaller starka. (Se bland annat TA 28/2) Överläkare och övrig personal framhåller bland annat akutvården av stroke- och hjärtpatienter.
Flera exempel finns där snabba insatser har varit livsavgörande. Att ha möjlighet att lägga in patienter, ofta äldre multisjuka, för nattlig observation i stället för att direkt skicka dem till hårt belastade akutmottagningar i Malmö och Lund förefaller också vara god hushållning med resurserna.
Risken att Trelleborgs lasarett kan bli mindre attraktivt som arbetsplats och att kompetens kan gå förlorad om akutverksamheten utarmas ska inte heller underskattas. I staden finns dessutom verksamheter, ta till exempel hamnen, där det i ett akut läge kan vara behov av stora sjukvårdsinsatser. Ett sjukhus som är avlövat på akutkompetens kan få svårt att bidra om en svår olycka skulle äga rum.
Förslaget som ligger är framtaget på tjänstemannanivå och ska som läget ser ut nu inte behandlas politiskt. Att regionrådet Stefan Lamme (M) och de som jobbar på akuten i Trelleborg inte har samma uppfattning om vilken verksamhet som faktiskt bedrivs där, förefaller ytterst märkligt. Det i sig gör att frågan om vilken typ av vårdsplatser som ska finnas vid Trelleborgs lasarett bör prövas grundligt och lyftas ovanför tjänstemannanivå innan beslut fattas.