Annons
Ledare

Åklagare på guds uppdrag

En folksamling på flera hundra personer samlades utanför mannens lägenhet.
Ledare • Publicerad 26 augusti 2014

Stämningen var så hotfull att polis tillkallades. Nu åtalas – mannen. Hans brott? Mannen hade filmat en bit av en friluftsgudstjänst på en fotbollsplan utanför hemmet. Filmen lades ut på Facebook tillsammans med kommentaren: ”Det är inte normalt att vakna till en åsna som har ont i magen.”

Deltagarna i gudstjänsten nåddes av den grova kritiken mot deras religiösa utövande. Och beslutade sig för att konfrontera den skyldige. Och skyldig anser kammaråklagaren i Nyköping att mannen är. Grunden för åtalet är hets mot folkgrupp.

Annons

”Taget ur sitt sammanhang framstår kommentaren som oförarglig. Men tillsammans med videon och det faktum att det fick en enorm spridning så är det inte kritik mot religion utan rent hån”, säger åklagaren. (SvD 25/8)

Det faktum att en stor grupp människor blev uppretade och gick emot mannens hem gör alltså att det påstådda brottet blir värre. Enligt åklagaren.

Yttrandefriheten är vid. Det står var och en fritt att hävda att kyrkklockor och böneutrop är djävulens påfund och att ett störande oväsen från en gudstjänst påminner om en åsna med magont. Åtminstone har de flesta av oss hittills levt i uppfattningen att Sverige saknar blasfemilagstiftning.

Holger Jönsgård, alias Thor Modéen, möter i pilsnerfilmen Augustas lilla felsteg en tvär tågbiljettförsäljare som klämmer hans fingrar i luckan. ”Ni kan inte ert yrke!” utbrister Jönsgård. En järnvägstjänsteman som missbrukar sitt ämbete är något att skoja om. En åklagare som gör det är betydligt allvarligare.

Petter Birgersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons