Annons
Ledare

Åkessons pappfigurer

Skåne är ett av SD:s starkaste fästen. Men det är makten i Stockholm som Jimmie Åkesson bryr sig om.
Ledare • Publicerad 5 augusti 2014
Plakatpolitik.
Plakatpolitik.Foto: Foto: Bass Nilsson

Jimmie Åkesson kom för andra gången på kort tid till Trelleborg för att hålla tal. I våras handlade det om att få folk att rösta på kandidater till ett parlament i en union som Sverigedemokraterna ogillar skarpt. Nu gäller det röster till tre olika parlament i en stat som Sverigedemokraterna säger sig gilla. Åtminstone som den såg ut förr.

Att Jimmie Åkesson gillar att komma hit är inte konstigt. Skåne i allmänhet och Trelleborg i synnerhet är sedan länge sverigedemokratisk hemmaplan. Partiet har nått stora framgångar i valen och etablerat sig som tredje största parti med eget oppositionsråd. Förvisso ett oppositionsråd som menar att mottagning av flyktingbarn orsakat ett bristfälligt färdtjänstavtal och uteblivna räkmackor åt äldre, men ändå ett oppositionsråd.

Annons

Jimmie Åkesson är numera en rutinerad politiker. Han är ingen glödhet publikeldare av Gudrun Schyman-klass eller någon statsmannatalare av Fredrik Reinfeldt-snitt. Men Åkesson håller en kontrollerad stil med oftast omsorgsfulla formuleringar som inte ska skrämma iväg folk eller riskera få honom att stå med dumstruten. Han talar länge utan att nämna invandring, men när han väl gör det drar det ner de största applåderna. Även i ett kaos bestående av löjliga pappfigurer och en göteborgare som imiterar östgötska lyckas Åkesson hålla ordning.

Det speglar på något sätt hela SD:s situation. Partiets ledning vill visa mognad och komma närmare makten. Men runt dem råder brist på professionalitet.

Trots de stora framgångarna i den skånska valmanskåren har de politiska avtrycken i kommuner och landsting inte varit speciellt stora. Att andra partier samarbetar över gamla gränser är den största påverkan som Sverigedemokraterna haft på den praktiska politiken.

Opinionsmätningarna och EU-valet talar för att SD kan fortsätta att växa på riksnivå. I de skånska kommunvalen är bilden mer splittrad. I Bjuv, där SD fick störst stöd 2010, har partiets verksamhet havererat sedan det ledande namnet, Allan Jönsson, startat nytt med Framstegspartiet. SD får inte ens ihop till en valsedel i Bjuv. I närbelägna Landskrona, där Sverigedemokraterna redan efter valet 2006 betraktades som vilket annat parti som helst vad gäller ansvarstagande och ansvarsutkrävande av kommunalrådet Torkild Strandberg (FP), tappade SD röster redan 2010. Även vid ett fortsatt framgångsval 2014 lär det inte finnas någon skånsk kommun där en SD-företrädare har en realistisk möjlighet att bli ordförande i kommunstyrelsen.

Bryr sig Jimmie Åkesson om det? Knappast. Sverigedemokraterna är fortfarande ett projekt som i hög grad styrs av Jimmie Åkesson och hans närmaste. För dem är riksdagen och centralmakten det som har betydelse.

Petter Birgersson petter.birgersson@allehandasyd.se
Petter Birgersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons