Ledare

Åkesson måste välja vad SD ska vara

Regeringen har all rätt att byta ut myndighetschefer. Men samarbetspartiet SD:s sätt att attackera generaldirektörerna skadar regeringen. Det är svårt att betrakta SD som det seriösa parti Jimmie Åkesson hävdar att han leder.
Ledare • Publicerad 28 april 2023
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Folkilskans parlamentariska gren.
Folkilskans parlamentariska gren.Foto: Anders Wiklund/TT

”Så här ser den fascistiska utrensningen av tjänstemän ut. Med Moderaternas, Kristdemokraternas och Liberalernas goda minne.” Före detta justitieminister Morgan Johansson slog hårt på tangentbordet när han twittrade ut sin ilska.

Det är numera vardag att oppositionspartiernas företrädare slänger sig med uttryck som ”fascism” och ”blåbrunt” om regeringen och dess stödparti. Att en tidigare justitieminister uttrycker sig så drastiskt är tyvärr talande för tiden.

Ursprunget till Johanssons tweet är det kommande bytet av generaldirektör på Skolverket. Regeringen förlängde förordnandet för generaldirektören, Peter Fredriksson, med ett halvår. Men sedan blir det byte – 31 januari 2024 lämnar Fredriksson uppdraget.

Regeringen vill byta inriktning på skolpolitiken. Skolminister Lotta Edholm (L) lyfter bland annat frågan om digitaliseringen inom skolan som regeringen anser har gått för snabbt. Att då också byta ut ledningen i en av de centrala myndigheterna som ska se till att rådande politik genomförs är helt naturligt. Både regeringen och generaldirektören har hanterat det professionellt.

”Det är inte så mycket känslor från min sida. Det är kul att jobba här. Men det är också ansträngande att vara generaldirektör”, säger Fredriksson i en intervju med DN (28/4).

Regeringar tillsätter myndighetschefer, landshövdingar och ambassadörer. Socialdemokraterna vet exakt hur denna utnämningsmakt ska användas för att påverka samhället på djupet och över tid, samt hur det ska utnyttjas i det politiska spelet med andra partier och deras företrädare.

Det är därför Socialdemokraterna är så medvetna om vikten av att behålla regeringsmakten, även genom till synes dyrköpta kompromisser som går emot det egna programmet. Morgan Johansson och andra socialdemokrater vet att motståndarna kan använda utnämningsmakten på samma sätt som de själva alltid har gjort.

Det finns sannerligen ingen anledning för den borgerliga regeringen att be om ursäkt för att man gör det en regering ska göra, styr riket. Men har borgerligheten ambitionen att vara bättre än Socialdemokraterna och på sikt stärka sitt förtroende hos svenska folket bör den också vara vaksam på Sverigedemokraterna.

Sverigedemokraterna skrev på sitt officiella twitterkonto angående bytet på generaldirektörsposten på Skolverket: ”Vi behöver byta ut människor på ledande positioner som varit med och bidragit till det kaos och den oordning vi ser i vårt samhälle.”

Det är inte fascism SD uttrycker, men det är allt annat än professionellt. Peter Fredriksson har inte avslöjats med att ha begått något tjänstefel, han har följt sina instruktioner och hållit sig inom det mandat regeringen har tilldelat honom.

Morgan Johansson må vara vårdslös i sina ordattacker. Men han är inte längre minister, han är i opposition. Det till skillnad från andra.

Sverigedemokraterna levde länge på att vara ett outsiderparti, den folkliga ilskans parlamentariska gren. Men nu befinner sig partiet i tätt regeringssamarbete. Jimmie Åkesson vill sedan flera år gärna framställa SD som ett seriöst och potentiellt statsbärande parti. I en färsk intervju i DN (28/4) förklarar Åkesson att statsministerposten är ett självklart nästa mål för honom.

Men ett parti som i sina officiella kanaler utpekar enskilda statstjänstemän som kaosskapare kan knappast betraktas som moget och regeringsfähigt. Åkesson måste bestämma sig för vad han vill vara ledare för.

Petter BirgerssonSkicka e-post