Annons
Ledare

Petter Birgersson: Akelius friskolerevolution

Roger Akelius köper en storpost i friskoleföretaget Academedia av familjen Andersson och Mellby Gård. Akelius utlovar en total omvandling – både i pedagogik och i synen på vinst.
Petter BirgerssonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 14 februari 2024
Petter Birgersson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Trelleborgs Allehanda politiska etikett är liberal.
Roger Akelius
Roger AkeliusFoto: Pressbild

Roger Akelius blev känd genom att lära svenskarna att skatteplanera. Han sålde böcker om hur det skulle gå till, men framför allt fick han svenskar att placera sina pengar i Akelius försäkringsbolag på Cypern. Med investeringar i fastigheter byggde Akelius vidare på sin förmögenhet. Den är i dag är så stor att han i sina råd för hur man blir rik drar paralleller till världens mest kände investerare: ”Den som vill bli miljardär bör göra som Warren Buffett och jag. (Di 11/2)”

Mellby Gård, med Rune och Johan Andersson, fick en bra slant för sin fjärdedel i skolkoncernen – över 1,6 miljader miljoner kronor. Men andra aktieägare är just nu inte lika nöjda – kursen rasade rejält på beskedet. Anledningen? Jo, Akelius förklarar för Dagens industri (13/2) att han ser investeringen som en donation: ”Det viktigaste med skattefinansierade friskolor är att förbättra för elever och lärare, inte att squeeza ut vinster. Men alla aktieägare har rösträtt.” Och att dela ut pengar från koncernen i form av utdelning är Akelius inte intresserad av. ”Generellt är utdelning en brist i matematik-kunskaper. För friskolor är det viktigare att hjälpa lärare och elever än att ge utdelning.”

Annons

Akelius har kommit att placera stora delar av sin förmögenhet i stiftelser. Och i intervjuer talar han om att drivkraften är att få fler av världens barn att med hjälp av rätt pedagogik lära sig mer. I Dagens industri nämner han ett konkret exempel: ”Varför ska alla Sveriges 13-åringar lära sig kvadratroten i trean? Det kan en sjuåring lära sig om du sätter dig i gräset med nio klossar och försöker lägga dem i en fyrkant med lika långa sidor.”

De här idéerna gör förstås investeringen i Academedia särskilt intressant.

Hur långt Akelius, med sin fjärdedel av aktierna, kan driva sin inställning är osäkert. Men klart är att hans idéer om hur skolorna ska skötas inte stannar vid penningfrågan. Akelius är inte förtjust i betyg och tester – på sitt drastiska sätt har han uttryckt att ”Disciplin och krav är översitteri” och att ”Betyg bevisar att ditt barn är sämre än kamraterna. Varje prov i skolan ger stress eller ett litet trauma. Med beröm och uppskattning blir du lyckligare, lär snabbare, du minns efter provet och vill lära mer.”

Det står i skarp kontrast till dagens skoldebatt – som ju snarare går i riktningen mot hårdare styrning, betyg och katederundervisning – men är kanske just därför extra intressant.

Men absolut viktigast är ändå Akelius ingång i att bli delägare i en skolkoncern – att skapa värde genom att tillföra eleverna, lärarna och undervisningen något som gör att fler lär sig mer. Det är ju i slutänden det som var tanken med friskolesystemet.

Annons
Annons
Annons
Annons