Annons
Ledare

Anders Gustafsson: Åh nej, ska bistånd nu gå till bistånd?

Biståndsminister Johan Forsell (M) har det hett om öronen. Men kanske är hans prioriteringar inte alls så dumma?
Anders GustafssonSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 6 juli 2023
Anders Gustafsson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Trelleborgs Allehanda politiska etikett är liberal.
Biståndsminister Johan Forssell (M).
Biståndsminister Johan Forssell (M).Foto: Jonas Ekströmer/TT

Debattens vågor går – återigen – höga när regeringen fortsätter att lägga om den svenska biståndspolitiken. Nu senast har regeringens beslut den 22 juni om att sluta finansiera så kallad utvecklingsforskning över biståndsbudgeten väckt debatt (DN den 28 juni).

Biståndsminister Johan Forsell (M) har försvarat sig med att han tycker att behovet av bistånd är större i Ukraina än på högskolor i Sverige (DN den 30 juni). En ganska vettig inställning.

Annons

Vid en snabb genomgång av de senast beviljade ansökningarna från Vetenskapsrådet, från det nu omdebatterade forskningsanslaget, finns ett och annat beviljat anslag som får vän av ordning att höja på ögonbrynen.

””Det finns även i framtiden möjlighet för nästa ”Osynlighet Mitt i Tillvaron”-studie att söka statliga medel.””
Anders Gustafsson

En sökande har beviljats 3,6 miljoner kronor för ett projekt med titeln ”Osynlighet Mitt i Tillvaron: Att förstå makt, handlingsfrihet och inflytande hos extremt fattiga”.

Ett annan sökande har beviljats 4,5 miljoner biståndskronor för att, enligt projekttiteln, ”stödja förståelse i klassrummet genom förståelse av läroplansstrukturer”.

En tredje sökande har beviljats 4,3 miljoner kronor i projektbidrag för ett projekt med titeln ”Mot en mindre vit framtid? En analys av mångfald och diskriminering inom biståndsorganisationer i Sverige och Storbritannien”

En fjärde sökande har beviljats 4,5 miljoner kronor i projektbidrag för ett projekt, enligt projekttiteln, handlar om ”Implikationer av genusbaserad traditionell ekologisk kunskap för vattenrelaterad hållbar utveckling” i den globala södern.

Det får vara upp till var och en att avgöra om forskning som denna är oumbärlig för att göra världen till en bättre en bättre plats för världens fattiga, hungriga och förtryckta – men valet mellan att lägga biståndspengar på dylikt eller stödja exempelvis Ukraina borde vara enkelt.

Att denna specifika anslagspost hos Vetenskapsrådet, med finansiering över biståndsbudgeten, nu stryks betyder dessutom inte att denna forskning är portad från statlig finansiering hädanefter. Som Vetenskapsrådet självt har påpekat välkomnas forskare inom utvecklingsforskning att komma igen och söka finansiering inom ramen för övriga utlysningar.

De 180 miljoner biståndskronor som fram till nu gått till Vetenskapsrådet för utvecklingsforskning utgör två procent av Vetenskapsrådets medel – så det finns även i framtiden gott om pengar för nästa ”Osynlighet Mitt i Tillvaron”-studie att söka statliga medel. Att biståndsbudgeten nu i större utsträckning går till vad allmänheten förstår med bistånd är dock helt i sin ordning. Det håller nog också världens fattiga och förtryckta med om – om de skulle tillfrågas.

Politik handlar är att vilja sa Olof Palme. Så fel han hade. Politik är att prioritera. Såväl inom biståndet som mellan biståndets storlek och andra angelägna behov i Sverige.

Annons
Annons
Annons
Annons