Annons
Ledare

Aftonbladet i sörjigt dike

Aftonbladet Kultur är den mest extrema delen av det som tyvärr är Sverige största dagstidning. Inte ens mot Putins krig är budskapet tydligt.
Ledare • Publicerad 27 april 2022 • Uppdaterad 29 april 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Aftonbladet Kultur.Foto: Annika Thunell

Det senaste alstret av politiska tokerier på Aftonbladet Kultur behandlar – eller snarare undviker att behandla – det brutala ryska anfallskriget med folkfördrivningsambitioner mot Ukraina. Artikeln på Aftonbladet Kultur är beställt opinionsmaterial och alltså inte någon vanlig debattartikel eller insändare. Det är ingen liten undanskymd text, tvärtom, som redaktören Karin Pettersson serverar läsarna under rubriken ”Dubbelmoralen om krig får mig att tappa andan”.

Under forskarflagg skriver skribenten Frida Stranne inledningsvis: ”Jag sitter i Washington DC; tittar, läser och lyssnar. Svenska medier och politiker tycks ha blivit megafoner åt de mest inflytelserika amerikanska hökarna, de som gnuggar händerna allt hårdare i takt med att världsbilden i Europa och Sverige undergivet smalnar in och får konfliktdynamiken att se enkel ut.”

Annons

Notera att Stranne sitter i Washington DC och skriver. Någon reflektion över vad som händer med regimkritiker i Moskva görs inte. Textens huvudsakliga ingång är att USA har gjort sig skyldigt till många krigsbrott, undergrävt folkrätten och vägrat gå med på ryska krav på säkerhetsgarantier. Och nu under Rysslands invasion av Ukraina låter svenska medier och experter sig ledas in i en ensidig bild av kriget som pumpas ut från det Washington DC där Stranne sitter. Stranne skriver vidare: ”Jag hör och ser lovvärda engagemang för människor i Ukraina och känner att det nog är dubbelmoralen vi visar prov på som skakar om mig mest.”

Det är alltså engagemanget för människor som drabbas av Putins oprovocerade, ensidiga utplåningskrig som skakar om Frida Stranne mest. Det är tveksamt om ett relevant omdöme om den saken är tillåtet att uttrycka i skrift.

Stranne serverar kålsoppa på klassiskt Kreml-recept. Det spelar på att det finns ett syfte att med Nato- och EU-expansion hota Ryssland, vilket förklarar Rysslands och Putins agerande. Slutsatsen blir att medier misslyckas och att i rapporterna ”upprepar sig förenklingarna dag efter dag i bevakningen av Ukraina”. ”Ondska och godhet tillåts bli rena och tydliga gränser mellan dom och oss. Ondskan finns alltid hos den andre. Det är möjligen begripligt i all sin bekvämlighet – men inte desto mindre förrädiskt.”

Det är försåtliga meningar som meddelar att det aldrig är ens fel när två träter. Det är med den logiken aldrig bara våldtäktsmannens fel. Det är aldrig bara barnamördarens fel. Det är aldrig bara förintelseordergivarens fel.

Det är en sörja av ”analys” som delas av de politiska ytterkanterna, precis som så ofta förr. Just detta publiceras på socialistiska Aftonbladet Kultur. Motsvarande idé skulle dock lätt kunna publiceras på det som brukar kallas alternativmedier av helt annan kulör.

Debattören, poeten och chefredaktören på Dala-Demokraten, Göran Greider ger dock Stranne sin support. Greider – som tilldelades DN Kulturs ”Lagercrantzen” tidigare i veckan – kallar det ”en djupt förtvivlad och saklig text”. Greider förklarar att kritiken mot Strannes text och författaren Thomas Engströms avhopp från Aftonbladet Kultur som protest mot publiceringen, visar hur ”svensk debatt smalnat av till ett litet dystert dike”.

Det är snarare Aftonbladet Kultur som grävt sig ett riktigt, djupt sörjigt dike. Det är tyvärr ett dike som allt för stora delar av Kultursverige tycks vilja befinna sig i.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons