Annons
Ledare

Afrikanerna måste rädda Afrika

Den islamistiska extremismen hotar stora delar av Afrika. Det bådar illa för kontinenten som brottas med snabb befolkningstillväxt. Europa och Sverige kan inte rädda kontinenten i söder, den kampen måste befolkningen vinna på egen hand.
Ledare • Publicerad 9 april 2021 • Uppdaterad 11 april 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Flyktingar söker skydd i Afungi, Mozambique en islamistattack i Palma i norra Mozambique i slutet av mars.
Flyktingar söker skydd i Afungi, Mozambique en islamistattack i Palma i norra Mozambique i slutet av mars.

Afrika är en kontinent som Europa och Sverige måste förhålla sig till med en blandning av känsla och förnuft. Befolkningen växer med runt 2,5 procent per år, motsvarande över 30 miljoner människor. 35 länder i världen har en medelålder under 20 år, 33 av dem ligger i Afrika. Afghanistan och lilla Salomonöarna är de två återstående. Afrika utgör i dag drygt 17 procent av världens befolkning, mot drygt 10 procent för 40 år sedan. Då beräknades jordens befolkning till 4,4 miljarder människor. I dag ligger den runt 7,8 miljarder. (statista.com) (worldometers.com). Då minskar snarare den inhemska befolkningen i flera av de tidigt industrialiserade länderna, och medelåldern stiger. I ett av efterkrigstidens främsta ekonomiska under – Japan – når den över 48 år.

Afrika som helhet har inte hängt med övriga världen i dess utveckling. Det betyder att den unga befolkningen antingen måste se till att förändra förutsättningarna på plats eller söka sig någon annanstans. Som ett åldrande men välutvecklat Europa. Här ska välfärdsstaterna hantera en stor mängd människor från helt andra omständigheter. Svårigheterna med de kulturella, religiösa och ekonomiska konflikterna har vi troligen bara sett början av.

Annons

Ett annat sätt är att välja den ideologiskt radikala, våldsamma vägen. Det där känner vi också från Europa förr. Nu har de hatiska ideologierna andra namn, men lockar med ungefär samma saker. Den största enskilda ideologiska faran för världen nu är islamismen, inte minst gäller det i Afrika.

I Mozambique strävar islamister för att etablera sitt eget kalifat i norra delen av landet. Gruppen som går under namnet Ansar al-Sunna eller Al- Shabaab Mozambique har sedan den valde våldets väg 2017 dödat många hundra människor. I november förra året halshöggs 50 människor på en fotbollsplan i byn Muatide. Den 25 mars i år dödade islamistgruppen ett dussintals personer i en attack i staden Palma, rik på naturgas. Många fler skadades och en stor mängd civila flydde attacken. Det är bara ett par exempel på det dödliga våld och den förföljelse befolkningen i området utsätts för.

Enligt FN:s kontor för samordning av humanitär hjälp uppskattas 1,3 miljoner människor vara i behov av skydd i de tre provinserna Capo Delgado, Niassa och Nampula på grund av islamistgruppens attacker. Fler än 570 våldsattacker rapporterades under förra året (Human Rigtchs Watch / FN hrw.org 2/4).

Tony Blair Institute for global change konstaterar i en rapport att situationen med islamistisk extremism i Mozambique långt ifrån är unik för den afrikanska kontinenten.

Institutet jämför islamisterna i Mozambique med andra afrikanska islamistiska terrorgrupper som Boko Haram som verkar i Nigeria, Niger, Tchad och Kamerun, IS Greater Sahara som verkar i Mali, Niger och Burkina Faso, Jama’a Nusrat al-Islam i Niger och Västafrika samt det somaliska al-Shabaab.

Mycket tyder på att stora delar av Afrika har en fortsatt blodig tid framför sig. Det kan inte längre beskyllas kolonialmakterna. Den nya unga generationer afrikaner måste på egen hand besegra ondskan och välja väg mot demokratisk utveckling och fri ekonomi. Den kampen kan Europa och Sverige understödja, men på inget sätt vinna åt afrikanerna.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons