Nyheter

Låtsad oskuld och paranoia

Är Julian Assange skyldig till de sexövergrepp han anklagas för?
Nyheter • Publicerad 3 januari 2011

För feministernas skull måste han vara skyldig, för USA-kritikernas skull måste han vara oskyldig. Men empirin är suverän gentemot vårt tyckande. Det finns bara ett förnuftigt svar på frågan huruvida han är skyldig. Det vet man inte, det måste utredas.

Jag minns så väl när man diskuterade huruvida obducenten och allmänläkaren var skyldiga till styckmord. Det var närmast en ideologisk förbrytelse att ifrågasätta deras skuld. Ändå anser man väl numera att de var oskyldiga. Vi står på nytt inför ett ideologiskt fall. Men den här gången är det fråga om ideologier som pekar åt motsatt håll.

Det finns sådana som av ideologiska skäl anser honom skyldig, andra som av andra ideologiska skäl anser honom oskyldig. Och det är den senare gruppen som starkast ideologiserar. De mindre fanatiska bland feministerna – och det är de allra flesta – kan åtminstone tänka sig att våldtäktsanklagelser ibland kan vara falska. Den här gången nöjer de sig snarast med att opponera mot dem som av ideologiska skäl anser honom oskyldig.

Det talas mycket om konspirationsteorier. Men det är ett faktum att Julian Assange har utmanat USA. CIA existerar, det är aktivt och totalt hänsynslöst. Det vore snarast tjänstefel om de inte gjorde allt som står i deras makt för att komma åt Assange. Att förneka existensen av en hårt arbetande spionorganisation är inte att vara fri från konspirationsteorier. Det är att vara naiv. Det är som att åka till Kina och Kampuchea och inte se förtrycket. Det existerar inte, eftersom jag just nu inte kan se det!

Vad man däremot inte vet, eller kan veta, är om CIA ligger bakom den här gången. Vad man däremot kan utgå från är att de gör vad de kan. Inte sant, liberala ledarskribenter!

Man kan tycka att en man i Assanges utsatta position borde vara försiktig med att ta risker. Att i hans position göra sig skyldig till brottsliga handlingar borde den elementära försiktigheten hindra honom ifrån. Men är det något Assange bevisat så är det att han saknar elementär försiktighet. Det den mannen har dragit på sig är lika illa som att dra på sig en fatwa. Försiktighet är inte hans starka gren. Vågar man trotsa CIA, vågar man trotsa allt.

Lätt kommer det inte bli att utreda denna skuld. Hur skall man kunna bedöma kvinnornas trovärdighet? CIA har rimligen ekonomiska resurser och så osmarta är de säkert inte att de väljer några som har kopplingar till organisationen. Själv har jag emellertid fullt förtroende för svenska myndigheters och domstolars oväld. De kommer att försöka få fram sanningen. Jag påstår bara att det inte kommer att bli helt lätt.

Lars Westerberg är fri skribent och, mångårig medarbetare på Obs! i P1.

Mattias Karlsson
Lars Westerberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.