Annons
Nyheter

För sjuk för att vara fri?

Anders Behring Breiviks sinnessjukförklaring har väckt häftiga reaktioner i nordisk press. Hanne Kjöller i Dagens Nyheter är påfallande harmsen.
Nyheter • Publicerad 19 december 2011

Och Mats Skogkär i Sydsvenskan är uppriktig: ”Ett brott utan motstycke pockar på ett straff utöver det normala. Den reaktionen är fullt mänsklig”. Det är den säkert. Men frågan är om vi bör vara så mänskliga.

Åtskilliga debattörer har pekat på att Behring Breiviks dåd var planmässigt och förnuftigt genomfört. Det tyder inte på att mannen bakom dådet skulle vara psykotisk eller tankeförvirrad.

Annons

Intressant är psykiatrikern Johan Cullbergs rent yrkesmässiga invändningar på DN-debatt. Och han vänder sig mot tanken – ofta framförd av mig - att monstruösa handlingar definitionsmässigt är sjuka. Då använder man sjukdomsbegrepp som är rent värderande, menar Cullberg, och underskattar friska människors förmåga till ondska.

Det tål att tänkas på. Men det avgörande för det moraliska ansvaret är inte hur frisk en människa är utan hur fri hon är, hennes grad av val- och handlingsfrihet. Av Cullbergs framställning förefaller paranoid schizofreni vara en sjukdom, men att vara malignt narcissistiskt eller blandat personlighetsstörd med megalomani, är det tydligen inte. Logiskt sett är det i så fall friskt. Eller finns det en mellankategori av psykisk krasslighet?

Nu är frihetsbegreppet svårt att använda eftersom det är relativt. Ingen är totalt fri eller ofri. Men nog verkar tvångsmässigheten hos Breivik vara utöver det normala. Enligt ett sunt vardagsspråk är det ingen överdrift att kalla Breivik komplett galen. Men vad skiljer honom från den hängivne fanatikern, som besatt kämpar för sina onda idéer? Nästan alltid torde det vara den störda människan som dras till demoniska idéer. Idéers förmåga att skapa störningar torde vara begränsad. I varje fall djupt allvarliga störningar som leder till monstruösa handlingar. Breivik var inte ensam om sina idéer, konstateras det överallt. Och jag tror visst att hans meningsfränder också är en smula störda. Men det var säkerligen för att han var den mest störde av dem, som han gick till handling. Muslimska fanatiker bör betraktas på samma sätt som islamofoba fanatiker.

Även jag tror att det finns onda handlingar – fritt valda handlingar. Men då kan man alltid se ett egenintresse bakom. Hängivenhet för en ond ideologi hamnar kanske i samma kategori. Vi vet att människan kan åsidosätta sina egenintressen till förmån för sina idéer.

Så blir till sist frågan hur fri vi anser att Behring Breivik är. Om den rimliga diagnosen med dess juridiska konsekvenser må experterna kämpa. Men moraliskt är det inte rätt att straffa en alltför ofri människa.

Lars Westerberg är fri skribent och mångårig medarbetare på Obs! i P1-

Mattias Karlsson
Lars Westerberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons