Annons
Nyheter

Att debattera med troll

Dådet på Utøya har genererat fler artiklar än man förmår läsa. Det mesta är naturligtvis förutsägbart men något förtjänar beaktande.
Nyheter • Publicerad 29 augusti 2011

Till min sorg ser jag att vänstern föredrar att ge en släng åt sina politiska motståndare. Att sprida skulden utöver det individuella. Att de främlingsfientliga och islamofoba tvingas se sin skuld, är väl kanske inte så mycket att invända emot. Värre är det när man vidgar kritiken till alla som är på minsta sätt islamkritiska eller befinner sig i det borgerliga lägret. En motsatt strategi vore att ta tillfället i akt att varna för alltför långtgående ideologiska kopplingar. Att genom analogi få människor att inse att terrorism är en sak, islam en helt annan.

Men det finns naturligtvis ideologiska samband. En intelligent artikel i danska Information pekar på människans förmåga att begå omänskligheter om hon tror att det tjänar ett högre syfte. Så på Utøya, så med koncentrationslägerbödlarna. Men också när någon sprutar in cellgift i en cancersjuk. Man vet att det kommer att skada patienten, men gör det därför att det samtidigt har en räddande effekt. Så smal är gränsen mellan galen auktoritetstro, tro på falska föreställningar, och rimlig tillit till beprövade och vetenskapligt underbyggda föreställningar. När det är så, blir det viktigt med ideologikritik.

Annons

Många har i detta sammanhang pekat på näthatet. Hur trollen har en tendens att dominera tidningarnas kommentarfält. Man skall inte censurera detta, säger de optimistiska, utan ge sig in i en debatt med trollen. Det går ofta bra, menar Piratpartiets ledare, Anna Troberg, i Dagens Nyheter (12/8). Jag håller med henne, men resultatet behöver inte vara så bra som det verkar. Om det inte är en tillräcklig vinst att datatrollet i fråga möter respekt och vänlighet. Men oenigheten kanske i stället fördunklas. Trollet kanske inte inser att det blivit motsagt. Och vartill tjänar då det hela?

Ty det är jobbigt att föra debatt mot korkade åsikter. I en intelligent debatt kan man börja på en viss nivå och behöver inte öda kraft på självklarheter. Det som framför allt fordras för en trolldebatt är tålamod och pedagogisk förmåga. Lite andra krav än de som normalt ställs på offentliga debattörer.

En komplikation med korkade åsikter är att de sällan beror på att de som hyser dem är korkade. Utan på för mycket känslor och för dålig intellektuell moral. Den känslomässiga nödvändigheten av självhävdelse är starkare än förnuftet. Intelligensen blir ett medel i fördomarnas och självhävdelsens tjänst. Och förlorar sin korrigerande förmåga. Hur argumenterar man bort paranoia? I all synnerhet om fiendebilderna fyller en meningskapande funktion. Det finns goda skäl till att optimismen bör vara försiktig.

Lars Westerber g är fri skribent och mångårig medarbetare på Obs! i P1.

Mattias Karlsson
Lars Westerberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons