Annons
Kultur

To Russia With Love

Hon vann inte VM, hon fick inte Svenska Dagbladets bragdmedalj, men årets idrottare är hon, Emma Green Tregaro. Och under vinter-OS vill kulturskribent Oscar Sundell se massor av målade naglar. Regnbågsmålade.
Kultur • Publicerad 14 december 2013
Världskända naglar som tillhör Emma Green Tregaro.
Världskända naglar som tillhör Emma Green Tregaro.Foto: 

Nyligen tilldelades längdskidåkaren Johan Olsson Svenska Dagbladets bragdmedalj för sin redan legendariska solouppvisning på femmilen i Val di Fiemme i vintras. Gott så. Olssons VM-guld är årets svenska idrottsprestation.

Årets svenska idrottare heter däremot Emma Green Tregaro, är höjdhoppare och slutade ”bara” femma vid friidrotts-VM i Moskva i somras. Ändå var Emma GT den idrottare det talades överlägset mest om under världsmästerskapet. Detta eftersom hon inför kvaltävlingen lagt upp en bild på Instagram på sina naglar, för dagen målade i regnbågens färger. En subtil protest mot de fruktansvärda lagar som nyligen stiftats i Ryssland, och som förtrycker hbtq-personer.

Annons

Denna subtila gest satte hela friidrottsvärlden i gungning. Den ryska stavhopperskan och national-ikonen Jelena Isinbajeva fördömde Emma Green Tregaros agerande, och inför höjdhoppsfinalen ombads svenskan att måla sina naglar i en och samma färg.

Förbunden skyllde på varandra och kritiker gömde sig bakom den luggslitna idén om att ”idrotten är opolitisk”. Problemet är bara att den inte är det. För idrott är kultur och kulturen är alltid politisk, vare sig den vill det eller ej.

Friidrotts-VM i Moskva var förresten bara en försmak på vad vi har att vänta oss de kommande åren. Ryssland har fotbolls-VM 2018, sim-VM 2015 och, som bekant, vinter-OS redan om två månader. Då vill jag se regnbågsfärgade naglar på samtliga svenska deltagare, kvinnor som män. Och hos alla Instagrammare.

Det är det minsta vi kan göra.

Sune Johannesson
Oscar Sundell
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons