Annons
Kultur

Serieskapare prisas av Region Skåne

Liv Strömquist och Sara Granér får Region Skånes kulturpris 2013. Prissumman är på 100 000 kronor.
Kultur • Publicerad 21 november 2013
Serieskaparna Sara Granér och Liv Strömquist får Region Skånes kulturpris 2013 för konstnärskap som bryter mot seriekonstens etablerade konventioner och banar nya vägar.
Serieskaparna Sara Granér och Liv Strömquist får Region Skånes kulturpris 2013 för konstnärskap som bryter mot seriekonstens etablerade konventioner och banar nya vägar.Foto: 

Två serieskapare får dela på Region Skånes kulturpris, Liv Strömquist och Sara Granér. Båda premieras för sitt "lekfulla allvar".

När Region Skåne i S:t Gertruds lokaler i Malmö igår delade ut sina två kulturpriser – Kulturpriset och Kulturpaletten – var det ett ord som förekom båda gångerna. Ordet berättande. Serieskaparna Liv Strömquist och Sara Granér, som får dela på årets skånska kulturpris, anses ”bana nya vägar för såväl serieskapandet som berättarkonsten”, medan lundabaserade Teater Sagohuset, som prisas med Kulturpaletten, anses bland annat kunna ”konsten att leka fram en berättelse”.

Annons

De båda skånska serietecknarna (Granér, född 1980, från Lund, och Strömquist, född 1978, från Ravlunda) syns ofta och i olika sammanhang, främst genom sitt huvudforum – seriealbumen – men också på utställningar, i tidningar, podd, scen och radio. Liv Strömquist debuterade i juni som Sommarpratare, ett program hon ägnade åt ämnet mens.

– Jag håller på med ett nytt seriealbum där just mens ingår, inte om de reaktioner jag fick efter mitt Sommarprogram utan mer om synen på mens genom historien, säger Liv Strömquist på telefon, dryga timmen efter att hon tagit emot priset.

Detta album är inte det enda som hon arbetar med för tillfället. Hon producerar sina rutor för Aftonbladets kultursida och i januari kommer hennes serier att bli teaterpjäs på Dramaten, något som även det tar tid i anspråk. Förra – och första – gången det hände var i hennes hemstad Malmö, nu blir det i en annan version och med titeln ”Liv Strömquist tänker på dig”.

– För mig är det viktigaste i mitt serieskapande att hitta någon slags analys som känns nyskapande och intressant. Och rolig, säger Liv Strömquist.

I ett pressmeddelande från Region Skåne säger hon att hon ”gillar att man inom ramen för kultur kan säga saker och lyfta tabubelagda ämnen. Det har hänt att jag fått respons från folk som säger att de bytt åsikt efter att ha läst mina serier”.

Att priset och prissumman delas med kollegan Sara Granér har hon inget emot. Men vad tycker hon då om Granérs seriekonst.

– Jag tycker jättemycket om hennes serier. Jag är ett stort fan.

Sara Granérs mest kända album kom förra året, ”All I Want for Christmas is Planekonomi”. I det ovan nämnda pressutskicket säger hon själv så här om sitt skapande: ”Jag blir inspirerad av konst från olika tidsperioder, det kan vara från medeltiden eller från aztekisk konst. Temat kan vara social nedrustning idag i kombination med medeltida estetik och religiöst symbolspråk. Det kan ge associationer till en grym tidsepok som vi lämnat långt bakom oss – eller har vi kanske inte det?”

Teater Sagohuset belönas med Kulturpaletten för sin mångåriga verksamhet för barn och unga. Därmed hyllas en, som det heter i motiveringen, ”veteran inom skånsk barnteater, som i mötet med tusentals barn i Skåne, Sverige och världen gestaltar det enkla och det svåra med största respekt och kunskap."

Mikael Hallqvist
Sune Johannesson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons