Annons
Kultur

När Tv4 glittrar växer mörkret

Vilken betydelse får Tv4:s beslut att avveckla sina lokala nyhetsprogram? Författare och kulturskribent Olle Svalander tror att det finns all anledning att vara bekymrad.
Kultur • Publicerad 30 april 2014
Tv4 tog i förra veckan beslut om att lägga ner sina lokala nyhetssändningar. Det påverkar dock inte fredagssatsningen Let´s dance, vars startfält i år syns ovan.
Tv4 tog i förra veckan beslut om att lägga ner sina lokala nyhetssändningar. Det påverkar dock inte fredagssatsningen Let´s dance, vars startfält i år syns ovan.Foto: Foto: HENRIK MONTGOMERY

Det är fredag kväll och man sitter där i soffan. Med en lite för dyr öl och familjen, katten och hunden och livet känns ganska bra.

Så tar filmen slut.

Annons

Plötsligt strömmar Tv4:s Let´s dance ut i vardagsrummet. En programledare, en höjdhoppare, en artistbroiler och en multimusiker fjantar omkring och lär sig dansa av riktiga dansare.

Med stora gester och blekta tänder gör programledarna en stor affär av detta och får det att framstå som något riktigt, något viktigt.

För mig är det som att torka sig i röven med ett guldglittrigt toapapper. Vilket inte är att förakta. Vem skulle inte hellre välja ett glittrigt toapapper framför ett tråkigt? Och även om jag först skrattar och suckar så tar det inte många minuter innan jag märker att jag bryr mig om hur det går för Patrik Sjöberg. Eller hur snabba fötter den där barnstjärnan faktiskt har.

De kan sin sak, de där Tv4-människorna. De vet hur man gör tv.

Nånstans där blir jag lite klädsamt eftertänksam. Tv4 ägs av Bonniers. Den stora mediekoncernen äger väldigt mycket av medierna i Sverige och alldeles nyligen meddelade de att Tv4 ska sluta sända lokala nyheter och att 140 journalister får sluta.

Tv4 har haft dagliga sändningar från massor av orter i landet. Det tyckte Bonnier gav för lite inkomster. Hej då.

Och förra veckan meddelade man att man köper tidningen Helsingborgs Dagblad och buntar samman den med sin egen Sydsvenskan. Hur många som får sluta är inte klart än men folk kommer att få sluta. Glitter-tv ska dock fortsätta sändas.

I år är supervalår. EU, kommun, landsting och riksdag. Vi ska välja allt. När demokratin, vår ömtåliga bäbis, ska återfödas sparkar Bonniers så många de kan av de som informerar oss om läget. Färre personer ska arbeta med att se sig om i ditt närområde. Färre människor ska få betalt för att fråga de som bestämmer vad de gör med våra pengar. Färre kompetenta människor ska ta reda på vad som händer, ifrågasätta de fina orden och ställa de svåra frågorna.

Det bekymrar mig, men inte jättemycket, och det borde bekymra mig mer.

På tv dansar herr Gurka både vals och mazurka ganska dåligt och jag kramar min ölflaska och hoppas att Sjöberg ska gå vidare och jag tänker inte längre på mina sparkade kollegor.

Annons

Tv4 vet hur man gör tv som lockar tittare. Det jag borde bekymra mig om är att de inte får använda sina kunskaper åt att göra mer bra tv om viktiga saker.

Bonniers sätter en dumstrut av glittrigt guldpapper på svenska folket. Och drar samtidigt undan mattan under fötterna på oss. För medan vi tittar på Steffos stapplande och slösurfar upp en kvällstidningstext om hans viktminskning kryper de mörka krafterna fram ur sina hålor. De invandringskritiska, de nationalistiska och de som inte hymlar utan rakt av kallar sig nazister vädrar morgonluft. Samtidigt börjar ett hundratal journalister leta efter nya yrken.

Ett hundratal journalister som inte skrivit om Steffos viktnedgång och Sjöbergs rumba.

Det finns all anledning att vara bekymrad.

Sune Johannesson
Olle Svalander
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons