Annons
Kultur

Musikbåt ska turnera i kommunen - på land

Hamnarna i Smyge, Gislöv och Skåre får besök av en ”musikbåt” i sommar. Fast den kommer inte att färdas på vågorna, utan på en trailer dragen av en elbil.
Trelleborg • Publicerad 1 juni 2020 • Uppdaterad 2 juni 2020
Bo-Göran Andersson från Smyge byalag fixar inte bara Palmtåget i sommar, utan även allsångståg och musikbåt.
Bo-Göran Andersson från Smyge byalag fixar inte bara Palmtåget i sommar, utan även allsångståg och musikbåt.Foto: Claes Nyberg

Initiativet kommer ifrån BG Andersson på Smyge Byalag, som, tillsammans med musikföreningen Riffet skulle ha ordnat en vis- och bluesfestival i Smyge 3-4 juli. Festivalen är inställd, men några av de artister som skulle varit med kommer nu att mönstra på Musikbåten istället.

– Det är en lite kul grej att köra med en båt, kommenterar BG Andersson. Från början tänkte vi kalla den ”Visbåten”, men det kommer ju att vara olika artister och mer än bara visor som spelas.

Annons

– På båten kommer det att finnas en orkester i sjömansmössor, och en kapten i uniform, berättar BG, som hoppas få en känd lokalpolitiker att ställa upp som kapten på jungfruresan.

Båten, en sexmeters jolle utlånad av Smygebon Rune Hansson, kommer dock inte att tuffa runt till hamnarna på ordinarie båtvis. Utan stå placerad på en trailer, som dras runt till olika stopp av en bil. Och när mer än 50 personer samlas drar båten vidare.

Varför kör båten inte till sjöss?

– Vi blir mer flexibla på land, förklarar BG Andersson. Dels blir vi mindre väderberoende, dels slipper vi ha allt för långt avstånd till publiken, som det skulle ha blivit med en båt vid kajen. I hamnen hade folk dessutom dragit sig ner till kajkanten för att lyssna, och vi försöker undvika att det blir för stora folksamlingar.

Jollen ”Akka” byggdes någon gång på 1960-talet i Malte Göranssons verkstad på Östra Stranden. Fiskaren Rune Hansson har renoverat den, och i sommar får jollen nytt liv som musikbåt.
Jollen ”Akka” byggdes någon gång på 1960-talet i Malte Göranssons verkstad på Östra Stranden. Fiskaren Rune Hansson har renoverat den, och i sommar får jollen nytt liv som musikbåt.Foto: Rune Hansson

Musikbåten kommer att köra runt under ett par timmars tid och göra olika stopp i kuststaden Trelleborg för att spela musik för den som vill lyssna. De aktuella datumen är 4 juli i och kring Smyge hamn, 11 juli i Gislövs hamn och Skåre, båda gångerna mellan klockan 13 och 17.

13 juli kör båten också en tur inne i Trelleborgs centrum, längs gågatan och på Stortorget. Detta sker mellan klockan 16 till 19.

– Det är en måndag, och normalt sett skulle ju konserterna i Stadsparken ha varit igång då. Men det blir ju inget, så vi kör båten då istället, berättar BG Andersson.

18 juli kör Musikbåten sommarens sista tur, till restaurang Pärlan och andra platser i Beddingestrand, mellan 13 och 17.

Även Visit Trelleborg och Folkmusik på Söderslätt är med och arrangerar den musikaliska båtresan.

Dessutom blir det fler turer med det likaledes runtkörande Allsångståget. 13, 14 och 15 juni kommer tåget att tuffa runt och dela ut allsångshäften till lagom stora publiksamlingar i Trelleborg. Enligt tågtidtabellen görs den 13 juni stopp i östra Trelleborg och Smyge, Klagstorp och Anderslöv, med start på Fagerängen klockan 10.

Annons

14 juni kör tåget till de västra byarna Alstad, Skegrie och Kurland, med start vid Alstadhemmet klockan 14.

15 juni kör tåget i centrum och västra Trelleborg, med start vid Stortorget klockan 14.

Allsångståget ska även glädja vellingeborna. 20 juni, 1 juli samt 22 juli och 15 augusti kommer tåget på besök till Vellinge.

Lars ThulinSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons