GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Mr Cool nominerad till TA:s kulturpris

”Uppvigling och förledande av ungdom” lyder titeln på den humorshow som Trelleborgssonen Anton Magnusson och hans kollega Simon Gärdenfors turnerar med i höst. Och så löd även anklagelsepunkten i den polisanmälan som riktades mot duon sommaren 2018, då de båda stå upp-komikerna och rapparna var Sveriges mest hatade män.
Trelleborg • Publicerad 1 november 2021 • Uppdaterad 2 november 2021
”Det vanliga missförståndet är att den som skämtar om något allvarligt inte bryr sig” säger komikern Anton Magnusson. ”Och det stämmer ju inte. Ofta är det tvärtom, att det är saker man mår lite dåligt av och behöver ventilera.”
”Det vanliga missförståndet är att den som skämtar om något allvarligt inte bryr sig” säger komikern Anton Magnusson. ”Och det stämmer ju inte. Ofta är det tvärtom, att det är saker man mår lite dåligt av och behöver ventilera.”Foto: Tomas Nyberg

Efter Mr Cool-skandalen 2018 fanns det bara två vägar att gå med en ny föreställning, resonerar Anton Magnusson.

– Antingen gör man något kreativt av det som hänt eller så gör man ingenting alls, vilket många säkert hellre hade sett. Men för vår del kan vi inte bara låta det ligga, säger han.

Bakgrunden är att en gammal låt, en extremt grov, ironisk drift med pedofili, plötsligt dök upp på radarn hos en större publik. Och togs på allvar. Anton Magnussons alias ”Mr Cool” blev måltavla för både moralpanik och ”cancel culture”. Framträdanden bokades av och Anton och Simon fick ligga lågt länge.

Någon månad tillbringade Anton Magnusson med att göra ingenting. Men sedan började nya skämt anta publicerbar form.

– Jag fick vänta tills jag inte var så arg längre, beskriver han. Jag har någon rutin i vår nya föreställning om dem som var drivande i drevet. Men det handlar mer om att jag förlåtit dem. Fast på olika roliga sätt.

Anton Magnusson, som är född och uppvuxen i Trelleborg, lämnade stan i gymnasieåldern för att plugga media. Sedan dess har han bott i Malmö och Stockholm. Nu är han tillbaks i Trelleborg med sin sambo, serietecknaren Nanna Johansson.

– Jag har alltid gillat Trelleborg, och sett tillbaka på den tiden med ett leende, förklarar han. Så tanken har länge varit att om fem år, då flyttar jag tillbaks. Sedan har ju den där femårsgränsen förskjutits ett par gånger.

Pandemin blev en chans att spela in poddar och starta andra småprojekt. Samt gå på husvisningar.

”Olika ämnen har liksom olika mycket krut. Ju hemskare och mer tabu något är, desto mer krut är det i det. Det kan gå väldigt fel, men man kan också få till en riktigt bra smäll.”
Anton Magnusson, stå upp-komiker.
Efter många år i Malmö och Stockholm har komikern Anton Magnusson hittat tillbaka till födelsestaden Trelleborg.
Efter många år i Malmö och Stockholm har komikern Anton Magnusson hittat tillbaka till födelsestaden Trelleborg.Foto: Tomas Nyberg

Var han rolig som barn? Jo, lite klassens clown var nog Anton Magnusson. Exempelvis fyllde han en gång på låg- eller mellanstadiet i namnet ”Mr Cool” på ett prov. Bara för att få räcka upp handen när läraren delar ut rättade prov och säger ”jaha, och vem är Mr Cool?”.

I föräldrahemmet i Trelleborg fanns mycket humor, Lorry-inspelningar, skivor med Kalle Sändare och radiokomikerna i Hassan.

– Sen gick man till skolan och upprepade de skämten, minns Anton. Men jag tänkte aldrig på humor som ett intresse. Det kändes inte som något man kunde jobba med.

Under gymnasietiden började Anton och en kompis göra låtar, mest parodier på seriösa undergroundrappare på internet. Han hamnade i gräl – eller ”beef” som rappare säger – och visade sig ha fallenhet för rap-battles.

– Jag var helt värdelös egentligen, men det blev ändå kul. Så länge man var rolig kunde man ändå vinna, berättar Anton Magnusson.

Serietecknaren Simon Gärdenfors bestämde sig för att testa stand-up. Och fick kompisen Anton att göra det samma.

– Jag började inte med rap för att jag gillar det, och jag började inte med stand-up för att jag älskar stand-up, förklarar han. Jag tror det handlar mycket om att inte ha för mycket respekt för själva formen. Då kan man göra sin egen grej och det kan bli lite friare, lite punkigare.

Anton Magnusson trivs inte i mainstreamhumorn. Han landade i något mycket mörkare; ett uttryck så överdrivet sexistiskt, rasistiskt och medvetet smaklöst att det blir kul.

– Mr Cool blev han som säger det värsta man kan tänka sig, berättar Anton. Och det är det han ska göra. Det skiljer sig inte så mycket från hur Borat fungerar för Sacha Baron Cohen. Med Borat kan han vara rasistisk och manschauvinistisk. Och det är rätt kul att ha en karaktär som man kan lägga allt snusk på.

Blev du förvånad över reaktionerna på Mr Cool?

– Kanske över proportionerna. Men jag tänkte nog att någon gång måste det komma.

– Det värsta var att folk ringde hem till min morsa, eftersom det var ett nummer de kunde hitta. De hotade både mig och henne. Och det var ju inget hon bett om. Men båda mina föräldrar har stöttat mig. De förstår konceptet, även om de inte lyssnar mycket på de värsta grejorna.

– Samtidigt hade det ju varit rätt hemskt om ingen reagerat.

Efter ”Mr Cool”-skandalen för några år sedan har komikern Anton Magnusson hämtat sig väl, och till och med gjort ett nummer av att förlåta dem som jagade honom när drevet pågick.
Efter ”Mr Cool”-skandalen för några år sedan har komikern Anton Magnusson hämtat sig väl, och till och med gjort ett nummer av att förlåta dem som jagade honom när drevet pågick.Foto: Tomas Nyberg

Var det inte jobbigt att vara hatad och avbokad?

– Jo, men med några få undantag så var faktiskt stand up-branschen stöttande. Man förstod att det bara var en tidsfråga innan det skulle gå över.

– Både jag och Simon gillar grov humor. Men vi märkte att i stand-up krävs en helt annan finess än om man spelar in en sketch. Ska man få ett rum att skratta, då måste man ha med sig alla. Och då måste man först vara omtyckt av publiken.

Kontexten är viktig, menar han. Man behöver känna och lita på skämtaren. Men när Mr Cools låtar exploderade var han okänd för de flesta.

– Fast jag drar mig nog gärna åt den mörkare sidan, säger Anton. Olika ämnen har liksom olika mycket ”krut”. Ju hemskare och mer tabu något är, desto mer krut är det i det. Det kan gå väldigt fel, men man kan också få till en riktigt bra smäll. Men man måste också kontrollera det. Och det är det som artistiskt är utmaningen.

– Allt sånt som är lite fel och fult, det är det roligaste jag vet att skämta om. Och det har inte så mycket med ens egna egentliga åsikter att göra.

Fakta

Anton Magnusson

Namn & Ålder: Anton Magnusson, 37 år.

Yrke/syssla: Komiker, musiker, poddcastare.

Privata husgudar: Tom Green, Bill Burr, filmregissörerna Paul Thomas Anderson och Lukas Moodysson. ”Lukas regisserar på ett sätt som gör att man inte tänker på att det finns någon regi alls”.

När är kultur som bäst?

”När den lyckas slå igenom brett, men ändå blir något som med tiden bevaras och blir ett arv. Sådant som har 'staying power', som Abba eller Star Wars.”

Vilken kulturpersonlighet, levande eller död, skulle du vilja ta en masterclass för?

”Någon som gjort bra komedifilmer. Kanske Mel Brooks under hans bästa år? ”

Trelleborgs Allehandas kulturpris på 25 000 kronor delas ut till den av tre kandidater, nominerade av läsekretsen, som en jury bestående av såväl interna som externa bedömare utser.

Lars ThulinSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.