Annons
Kultur

"Jag vill visa att det går att förändra"

Efter "Kallskänken", Jenny Wrangborgs uppmärksammade debutbok kommer i februari hennes nya diktsamling. Idag publicerar vi titeldikten, "Vad ska vi göra med varandra", och ringde henne för att fråga vad hon är för slags poet. Och vad hon önskar sig i julklapp.
Kultur • Publicerad 24 december 2013
Jenny Wrangborg.
Jenny Wrangborg.Foto: Foto: Joakim Mathiasson

1. Vad är du för slags poet?

– En poet som skriver om det jag ser omkring mig. Min debutbok 2010 präglades av mitt jobb som kallskänka, min kommande bok blir mer personlig och undersöker hur politiken påverkar oss i vår vardag, efter att vi stämplat ut från våra jobb.

Annons

2. Är du en förbannad poet?

– Absolut. Och jag tror att det, liksom alla stora känslor, är ett bra tillstånd för att skriva poesi. Med mina dikter vill jag inte bara beskriva, jag vill också påverka. Känslan är ibland att det är väldigt hopplöst, jag vill visa att det går att förändra.

3. När vi sitter där framför våra tv-apparater, är det dåligt samvete vi ska känna?

– Verkligen inte. Att sitta i tv-soffan är ett sätt att få vila efter en dag på jobbet. Men det finns annat som kan ge mer energi, och jag skriver om att det är värt insatsen att engagera sig i olika saker, allt är inte hopplöst.

4. Din debut, ”Kallskänken”, sålde bra och fick stor uppmärksamhet. Var det självklart att även din andra bok skulle bli en diktsamling?

– Nej, andra förlag jag var i kontakt var intresserade, om jag skrev en roman. Men jag är ju poet. Så när Ordfront sa ja kom vi överens och det här känns som rätt sammanhang.

5. Du har tidigare också framfört dina texter ihop med ett rockband, finns ni kvar?

– Jag har ett nytt band, det gamla flyttade utomlands. Jag ser fram emot att börja spela med dem, det är ensamt att resa runt själv och läsa min poesi. Vi har just spelat in vår första låt, och premiärspelningen blir under releasefesten för boken.

6. Idag är det julafton, vad är jul för dig?

– Att få komma hem till Skåne och träffa mina syskon igen, vi har under åren blivit utspridda över Norden.

Annons

7. Utgår från att du har lämnat in en önskelista till tomten, vad står det överst på den?

– Den består främst av hårda klappar, och allra helst önskar jag mig ”Vitsvit” av Athena Farrokhzad. Det är en bok alla borde få i julklapp.

Sune Johannesson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons