Annons
Kultur

Hotet finns på hemmaplan i skickligt stillsam thriller

Mattias Edvardsson är kusligt bra på att berätta hemska historier ur ett vardagligt perspektiv och får recensenten Mats Palmquist att hålla koll på grannarna.
bokrecension • Publicerad 12 juli 2020
Detta är en recension i Trelleborgs Allehanda. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Mattias Edvardsson berättar stillsamt och skickligt.
Mattias Edvardsson berättar stillsamt och skickligt.Foto: Gabriel Liljevall

Goda grannar

Spänningsroman

Författare: Mattias Edvardsson

Förlag: Forum

”Goda grannar” är Mattias Edvardsson andra spänningsroman, uppföljaren till ”En helt vanlig familj” som kom härom året. I den skildrade Edvardsson livet för en familj i Lunds mer välartade kvarter, ett liv vars yta krackelerar rejält.

Familjeliv är också temat för ”Goda grannar”, och precis som föregångaren berättas historien ur olika personers synvinkel. Detta är ett grepp som Mattias Edvardsson behärskar mycket väl, att ge röst åt dramats inblandade personer före och efter olyckan.

Annons

Mikael och Bianca är ett ungt par som tillsammans med sina två barn flyttar från Stockholm till ett lugnt villakvarter i en mindre skånsk ort. Allt verkar vara idylliskt, trevliga grannar, bra skola där Micke får jobb. Ett perfekt liv, innan obehaget kryper inpå.

”När Bianca blir påkörd verkar det först vara en ren olycka. Men tvivlet smyger sig på…”

Grannarna är den före detta fotomodellen Jacqueline och hennes son Fabian, en tonåring inte riktigt som alla andra, den ensamstående mannen Ola som värnar tryggheten i området, samt de två pensionärerna Gun-Britt och Åke som i kraft av ålder och erfarenhet tycker sig ha rätt att övervaka vad som sker i kvarteret.

När Bianca blir påkörd verkar det först vara en ren olycka. Men tvivlet smyger sig på…

”Goda grannar” är en stillsamt berättad, psykologiskt framväxande och nervkliande spänningsroman som skildrar vad som händer när hotet kommer dig och din familj för nära. Utan att du riktigt förstår vad som händer.

En dag har du tappat kontrollen över ditt eget hem. Har grannarna tagit över ditt liv?

Mats PalmquistSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons