Annons
Kultur

En vädjande predikan till socialdemokrater

Rebecka Åhlund tycker det är en lisa för själen att läsa Göran Greiders bergspredikan för socialister.
Bokrecension • Publicerad 30 april 2018 • Uppdaterad 19 december 2018
Detta är en recension i Trelleborgs Allehanda. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Göran Greider.
Göran Greider.Foto: Jan-Ake Eriksson

Nu när jag levt snart fem år i ett land där konservativa krafter haft makten under mycket lång tid, där klassamhället nästan är parodiskt tydligt och där folk får något drömmande i blicken när jag berättar att jag är från Sverige, är jag mer övertygad socialist än någonsin.

Samhällsklyftorna i Storbritannien är enorma, samtidigt som London är en av få europeiska städer där bostadssegregationen inte är fullt genomförd. Även i Londons flottaste områden, Chelsea och Marylebone, finns det fortfarande council housing. Vi som kom hit som frivilliga invandrare på grund av min makes arbete, höginkomsttagare som inte flydde från något alls, bor granne med Eve och Dave som är traditionell brittisk arbetarklass. Mina barns klasskompisar bor, somliga av dem, med sina föräldrar och sex syskon i två rum och kök. Skillnaden mellan dem som har och dem som inte har sitter bredvid mig på bussen. Det är omöjligt att blunda för hur olika mycket ren bonntur vi hade som föddes in i så olika förutsättningar.

”Greiders bergspredikan för socialister är en lisa för själen”
Annons

Men även utan dessa vänner tänker jag att socialdemokratin, så som den var när jag växte upp, är det enda möjliga för den som menar att rättvisa är viktigt. Alla vi som med munnen OCH hjärtat bekänner oss till tron på människors lika värde. Såhär får man inte säga som utlandssvensk, men nu gör jag det ändå: de privatiseringar och skolreformer och nedskärningar som präglat Sverige de senaste åren, med katastrofala följder, har kunnat ske just för att socialdemokratin länge varit så stark och välfungerande. Samhällsbygget ses som något av gud givet, något självklart, en grund som liksom bara finns där. Svenskar tror att grundläggande samhällsfunktioner fungerar av sig själva. Är du sjuk får du vård, skolan till vilken du skickar ditt barn kommer att vara okej, vägen fram till ditt hus kommer att skottas, var du än bor. Om du frivilligt åker till ett annat land och det blir jordbävning där, kommer Sverige att skicka någon att hämta hem dig. Om du begår ett brott i ett annat land kommer Sverige att hjälpa dig med rättegången. Resten ger utrymme för dig som individ att göra enorma vinster på att du renoverat badrummet lite fräscht, och tid att sitta i kö till bredbandsleverantörens kundservice och klaga på internet som inte låter dig ladda ner nya säsongen av ”Billions” lika snabbt som du önskar.

Därför är det en sådan lisa för själen att läsa Göran Greiders bergspredikan för socialister. Det tal urvattnade socialdemokrater borde hålla på första maj. Det poetiska, pedagogiska och positiva tal som kunde få blåsa liv i en fladdrig, sönderkompromissad politisk rörelse. En fullt uppnåelig dröm om att enkla värden som rättvisa, solidaritet och värdighet ska få ny luft under vingarna. Med både konkreta exempel och ett mer abstrakt uppladdande av orden "Kamrater, vänner, mötesdeltagare!" påminner Greiders bergspredikan om vad det är vi vill, varåt strävan måste rikta sig och att en annan värld faktiskt är möjlig.

Rebecka ÅhlundSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons