Efter tre konserter: Kulturevenemang begränsas i nya hallen
Permanent ljudanläggning, motordrivna hissanordningar för belysning och ridåer samt väggar och innertak som specialutformats för konsertakustik. När nya påkostade Västervångshallen, kommunens största skolidrottshall, togs i bruk 2020 såg det lovande ut för Trelleborgs kulturliv. Med lite anpassning kan drygt 300 sittplatser bli runt 500, i en hall i just den storlek som musikkårerna och andra kulturentreprenörer ropade efter.
Transformationen skulle gå lättare, sades det, än på Söderslättshallen –en anläggning som kulturen fått lämna på grund av krockar med idrotten.
Tre föreställningar har ägt rum i Västervångshallen: Söderslätts Musikkårs höstkonsert i oktober, Kulturskolans ”Alice i Underlandet” i december och nu senast Trelleborgs Musikkårs vårkonsert med Anna Bergendahl. I oktober görs åter plats för Söderslätts Musikkår, men sedan är det stopp för möjligheten att boka in sig efter behag.
– Problemet är att när man lägger en konsert tar det omkring en vecka att bygga för den. Det blir för mycket störningar i verksamheten, förklarar Thomas Nilsson (KD), kultur- och fritidsnämndens ordförande.
– Man ska bygga scen, lägga ut mattor, ställa in ljud och ljus och stolar. Det är en stor process. Dels tar det tid och arbetskraft, dels kan inte skolan ha idrott inomhus och idrottsföreningar får flytta eller ställa in sina matcher.
”Vem som helst kan ju begripa att det blir ett väldigt råddande när man ska ställa om. Har man över huvud taget inte tänkt på detta?”Ulf Engström, Söderslätts Musikkår
Kultur- och fritidsförvaltningens förslag att reservera två veckor, en på våren och en på hösten, passar inte musikkårerna.
– Det är ju hopplöst att ha en fast vecka som man måste hålla sig till. Vad gör vi om vi får tag på en bra artist som inte kan just den veckan? frågar sig Claes Kroon, ordförande i Trelleborgs Musikkår.
– Vi är väldigt förvånade över hur det har blivit, fortsätter han. Det skulle ju bli något bra av detta. Men det är fortfarande klipp och klistra för kulturen i Trelleborg. Vi hunsas från det ena stället till det andra.
Claes Kroon är både irriterad och ledsen. Och kollegan Ulf Engström hos Söderslätts Musikkår är inte precis gladare:
– Den vecka som vi erbjöds på hösten, vecka 46, är ju då vi traditionellt backar trumpetaren Magnus Johansson på ”I juletid”-konserten. Det funkar ju inte, kommenterar han.
– Innan Västervångshallen var klar blev vi inbjudna på rundvandring, och de visade alla fina, flexibla lösningar, fortsätter Ulf Engström. Det är väldigt proffsigt när det är byggt. Men vem som helst kan ju begripa att det blir ett väldigt råddande när man ska ställa om. Har man över huvud taget inte tänkt på detta?
Konserten i oktober blir en engångsföreteelse, har SMK fått veta. Helst ville kultur- och fritidsförvaltningen flytta den till Söderslättshallens B-hall. Men där är akustiken usel, menar Ulf Engström, och krockarna med idrotten minst lika många.
– Detta är ju så tradigt så det inte är sant. Man har basunerat ut hur bra detta ska bli, men nu är vi tillbaka på ruta ett, konstaterar Ulf Engström.
Kultur- och fritidsnämndsordföranden, som inte var med när Västervångshallen projekterades, sätter sitt hopp till nya hallbyggen. Thomas Nilsson vill se en konserthall i den planerade Idrottsstaden i norra Trelleborg. Men det projektet ligger ännu på ritbordet, och hänger på vad byggherrarna vill bygga.
– Jag förstår musikkårernas problematik, och att de inte är nöjda. Men tills vidare måste vi leva med detta att behöva ställa om hallen, säger Thomas Nilsson.
– Jag tycker att man ska sätta fart och bestämma sig för att bygga en riktig konserthall i Trelleborg, tillägger Thomas Nilsson.