Annons
Kultur

Dokumentärserie om Gryningspyromanen visas i höst

En dokumentärserie om Ulf Borgström, mannen som kom att kallas Gryningspyromanen, visas i sex delar med början den 6 oktober på SVT.
Dokumentär • Publicerad 20 augusti 2019

SVT har släppt en teaser som börjar suggestivt med en drönarbild över kusten och Ystad i gryningsljus. En speaker talar om natten 1 december då ett stort uppbåd poliser höll vakt i staden för att hindra gryningspyromanen från att slå till.

Den här natten greps också Ulf Borgström strax efter att ha lämnat hyreshuset vid Sankt Knuts torg där han anlagt en brand på vinden medan de boende i huset låg och sov. Han dömdes mot sitt nekande till åtta års fängelse för mordbrand.

Annons

I dokumentären intervjuas Dan Granvik, polisen vars arbete ledde till att Ulf Borgström slutligen kunde dömas.

– Jag tror aldrig mer att det kommer att dyka upp någon liknande människa. Jag har aldrig någonsin stött på någon, förr eller senare, som är som han, säger Dan Granvik i dokumentären, gjord av Nils Bergman, som också ligger bakom Rättegångspodden.

Före gripandet hade Ulf Borgström varit misstänkt för en lång rad bränder, men endast blivit dömd för ett fall av försök till mordbrand.

För närvarande avtjänar han ett fängelsestraff på två år och tre månader för ett försök till mordbrand i Köping. Han dömdes i samband med domen också för grovt barnpornografibrott och flera andra brott.

Ulf MårtenssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons