GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

De vill sätta Klagstorp på Europakartan

De har skapat en plats där historien kan bli levande och ta form, i uniform. Efter åratal av galet slit kunde paret Nicklas Östergren och Malin Kihlberg i fjor öppna sin unika samling Uniform Collection för publik. Men fortfarande nyper de sig i armen och säger ”gjorde vi det verkligen?”.
Ö Klagstorp • Publicerad 31 oktober 2021 • Uppdaterad 2 november 2021
Raderna av uniformsdockor står tysta, men Nicklas Östergren och Malin Kihlberg gör vad de kan för att få dem att tala och berätta sin historia. För det har paret från Lilla Isie blivit TA:s kulturpriskandidater nummer två för 2021.
Raderna av uniformsdockor står tysta, men Nicklas Östergren och Malin Kihlberg gör vad de kan för att få dem att tala och berätta sin historia. För det har paret från Lilla Isie blivit TA:s kulturpriskandidater nummer två för 2021.Foto: Tomas Nyberg

Gamla kommunhuset i Klagstorp har sett verksamheter komma och gå sedan det byggdes 1959. Nu är det fullt av lapplisor, hemvärnsgubbar, tullare, sjukvårdare... rad efter rad av tigande skyltdockor i autentiska uniformer. Ofta med en namnbricka efter den människa som en gång bar dem.

Uniform Collection, som är russinen ur kakan av den obegripligt stora samling Nicklas Östergren hyr ut till film- och tv-produktioner, handlar så klart inte bara om murriga tjänstekläder eller blänkande guldknappar. Det är historier om yrkesstolthet, kåranda, status och samhällsutveckling som viskas mellan de tysta dockorna. Och här finns skåpvis av den märkliga magi som föremål kan få från sitt sammanhang.

– Förutom hos oss så hittar man bara sådana här saker på ett ställe; Livrustkammaren i Stockholm. Men då handlar det om kungar. Vi vill visa vanligt folk; lantbrevbäraren, väktaren, sjuksystern, berättar Nicklas Östergren.

Medan Nicklas samlat och kompletterat, med en nörds blick för knappar och kuriosa, har sambon Malin Kihlberg tänkt form, berättelse och scenografi.

Men så väcker det också minnen hos besökarna när de ställs inför en gammal telefonkiosk i televerksorange. Eller en BMW-polismotorcykel med boxermotor och blåljus på hållare.

”Jag sprider gärna lite glädje och kultur i en by där det annars inte händer så mycket. Och även om man kanske landat här som ett ufo, så kan det ju smitta av sig så att det börjar hända fler kul grejor.”
Malin Kihlberg, Uniform Collection.
Nicklas Östergren är den som samlar och kompletterar. På sistone har han också lett allt fler guidade turer, och erkänner lite motvilligt att det är kul med gensvaret från publiken.
Nicklas Östergren är den som samlar och kompletterar. På sistone har han också lett allt fler guidade turer, och erkänner lite motvilligt att det är kul med gensvaret från publiken.Foto: Tomas Nyberg

Sedan museet öppnade har de dessutom dragit en publik som gärna donerar gammalt arvegods. Senaste förvärvet är inget mindre än en överbefälhavaruniform, buren av ÖB Sverker Göranson fram till 2015.

– De första 20 åren jagar man grejor. Men ju längre man hållit på, desto mer börjar folk höra av sig, förklarar Nicklas.

Vad säger ni, är uniformer kultur?

– Absolut, säger Malin Kihlberg. De är en del av vår samtidshistoria. Alla yrken som haft en uniform berättar något om vår tid. Och även som modehistoria är det kultur.

Nicklas Östergren nickar, och exemplifierar med hur posten på 1980-talet drabbades av hjärnsläpp och styrde ut sina anställda i ”träningsoveraller med lokförarkeps”. Den som var med på 80-talet är inte förvånad över att modet tog sig vildvuxna uttryck.

Egentligen är vare sig Nicklas eller Malin särskilt dragna till uniformer. Ibland faktiskt bara rädda för den auktoritet de utstrålar.

– Det är ungefär som med mitt intresse för flyg, förklarar Nicklas. Jag har samlat prylar från utländska krigsflygplan sedan jag var elva år. Folk frågar mig om jag inte ska ta flygcertifikat. Aldrig i livet! säger jag, jag är ju flygrädd.

Malin Kihlberg är Uniformsmuseets scenograf, och den som får trolla med knäna när samlingen ska visas på ett spännande sätt.
Malin Kihlberg är Uniformsmuseets scenograf, och den som får trolla med knäna när samlingen ska visas på ett spännande sätt.Foto: Tomas Nyberg

För att hålla mossigheten på bajonettavstånd får besökaren på Uniform Collection en guidad visning som levandegör samlingen.

– En stor grej för oss var att inte bli någon sorts museum för militärhistoria, utan även berätta saker som gjorde kvinnor intresserade. Plus att vi ville brygga över generationerna, säger Nicklas Östergren.

– Och vi har sett det igen och igen, fortsätter han. Morföräldrar kommer hit med sina barnbarn, och plötsligt står barnen med öppna munnar och lyssnar på när farmor berättar om sin tid som sjuksköterska.

Hur ser framtiden ut? Nicklas och Malin bubblar av idéer om kommande utställningar. Helst vill de bygga en våning till, fylla på med andra-världskrigsfynd och sätta Klagstorp inte bara på Sverigekartan utan på Europakartan. Men till det finns det inte pengar just nu. Planen är att en dag sätta museet i en stiftelse, så att det kan leva vidare i generationer.

Lite oroliga var paret över att bygga sitt livsverk i Klagstorp, ute på landet. Men fastighetspriset var överkomligt och Nicklas och Malin har efter hand känt mycket stöd från byborna.

– Jag sprider gärna lite glädje och kultur i en by där det annars inte händer så mycket, säger Malin Kihlberg. Och även om man kanske landat här som ett ufo, så kan det ju smitta av sig så att det börjar hända fler kul grejor.

Nicklas Östergren och Malin Kihlberg har tillsammans byggt upp museet Uniform Collection i Klagstorp.
Nicklas Östergren och Malin Kihlberg har tillsammans byggt upp museet Uniform Collection i Klagstorp.Foto: Tomas Nyberg

Nicklas Östergren & Malin Kihlberg

Namn & ålder: Nicklas Östergren, 56, och Malin Kihlberg, 50.

Yrke/syssla: Uniformskostymör (Nicklas), scenograf och produktionsdesigner (Malin). Grundare av Uniform Collection, Uniformsmuseet i Klagstorp.

Privata husgudar: DDR-museet i Berlin. Imperial War Museum i London. ”Överhuvudtaget är engelsmännen väldigt duktiga på att ta vara på sin historia, och det är inspirerande”.

När är kultur som bäst?

Malin: ”När man oavsett vad man insupit har lärt sig något nytt och fått en aha-upplevelse".

Nicklas: ”Bara ordet museum låter dammigt. Men bra blir det när det inte bara är föremål som visas, utan där det finns en historia bakom föremålet”.

Favorituniformer ur samlingen:

Malin: ”En trelleborgares röda korsuniform från flyktingmottagningen med vita bussarna under andra världskriget. Den är laddad. Herregud, vad har den fått vara med om?”

Nicklas: ”Stuntmannen Johan Thoréns polisuniform, med kulhål, från Bo Widerbergs 'Mannen på taket'. Den filmen är anledningen till att jag valde att jobba med film.”

Trelleborgs Allehandas kulturpris på 25 000 kronor delas ut till den av tre kandidater, nominerade av läsekretsen, som en jury bestående av såväl interna som externa bedömare utser.

Lars ThulinSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.