Nyheter

Y.E.S tillbaka i trippel upplaga

Unga musik- & kulturgalan Y.E.S. kommer tillbaka – och inte blott en, utan förmodligen tre gånger. Bara i år.
Nyheter • Publicerad 20 januari 2011
Anna Skarler, Carina Bellmar och Paul Olsson var några av de ungdomar som gästade Y.E.S. i höstas.
Anna Skarler, Carina Bellmar och Paul Olsson var några av de ungdomar som gästade Y.E.S. i höstas.Foto: Tomas Nyberg

Y.E.S, "Young Expression Show", hölls på Parken i november samarbete mellan kulturförvaltningen, Ungdomsenheten och en ung arbetsgrupp. Det blev en succé som är värd att upprepa, enligt Parken-ansvariga Rebecca Segerhagen:

– Publiken kom, ungdomarna tyckte det var skoj och det kändes som att det fanns ett stort behov. Som det ser ut i dag finns inte många ställen där musikintresserade ungdomar kan spela.

Redan 23 februari återkommer Y.E.S i ny tappning: Färre band på scen, runt fem-sex akter istället för det tiotal som fyllde premiären, något längre speltid, något gästande band som efterfrågas, och inte minst en känsla av kontinuitet.

– Kommer man inte med på den här galan, så ska man känna att man kanske kommer med på nästa, säger Rebecca Segerhagen.

Y.E.S. ska sedan återkomma på novemberlovet (vecka 44), och kanske även i sommar. Då med en extra festlig och tilltagen utomhusgala.

Satsningen möjliggörs av ett samarbete med Musikföreningen Riffet, som gärna vidgar sin verksamhet mot en yngre publik.

– Viktigast är att ungdomarna själva får inflytande, genom en demokratisk process. Det ska kännas som att Y.E.S. är deras, säger Rebecca Segerhagen.

Vad är egentligen skillnaden mellan UKM och Y.E.S?

– Bortsett från att det inte görs något urval på Y.E.S. så är det inte så mycket. Vi tar det bästa från UKM och gör det till något eget, för ungdomarna i Trelleborg.

Faktum är att Y.E.S. föddes lite grann ur rädslan att det populära UKM (Ung kultur möts) skulle läggas ner, i och med att Kultur Skåne frånsagt sig ansvaret att hålla i trådarna. Men nu har en ny arrangörsgrupp bildats, av de skånska kommuner som vill se UKM leva vidare. Det blir UKM i Trelleborg den 9 april.

– UKM har en kvalitetsstämpel som man inte ska bortse från, berättar Rebecca Segerhagen. Det är proffsigt ljud och ljus och bra utställningsformer för unga aktörer att visa sin konst. Jag ser gärna Y.E.S som ett sätt att förbereda sig för UKM.

Fotnot: Intresse för deltagande på Y.E.S. kan lämnas till rebecca.segerhagen@trelleborg.se.

Louise Löfgren
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.