Annons
Nyheter

X i taket för Nisses Snackbar-sättning

Konsert. Nisse Hellberg, The Tivoli Helsingborg 19 oktober
Nyheter • Publicerad 20 oktober 2006
Kontrabasisten Affe Östlund är den rytmiska motorn i Snackbar-bandet.
Kontrabasisten Affe Östlund är den rytmiska motorn i Snackbar-bandet.Foto: 
Nisse Hellberg var avslappnad och trivdes som vovven i vattenbrynet med sitt nya band på turnépremiären i torsdags. BILD: LARS THULIN
Nisse Hellberg var avslappnad och trivdes som vovven i vattenbrynet med sitt nya band på turnépremiären i torsdags. BILD: LARS THULINFoto: 
Nisse Hellberg och basisten Affe Östlund på The Tivoli. BILD: LARS THULIN
Nisse Hellberg och basisten Affe Östlund på The Tivoli. BILD: LARS THULINFoto: 
Munspelaren Knock-out Greg har tillfälligtvis lämnat sitt eget band för att spela med Nisse Hellberg.
Munspelaren Knock-out Greg har tillfälligtvis lämnat sitt eget band för att spela med Nisse Hellberg.Foto: 
Gitarristen Janne Lindén kände sig säkert mer hemma med rockabillytakterna än som gästgitarrist i Wilmer X.
Gitarristen Janne Lindén kände sig säkert mer hemma med rockabillytakterna än som gästgitarrist i Wilmer X.Foto: 
Foto: 

Om en hund mådde så här, då skulle man behöva två man för att hålla i kopplet och en tredje till den entusiastiskt viftande svansen.

Det var Sverigepremiär i torsdags för Nisse Hellberg med nya bandet från Snackbar Blues på The Tivoli. Och även om publiken bara var en bråkdel av vad Wilmer X brukar dra så var det tydligt att sångaren och låtskrivaren var en lycklig hund, fri från kraven i det gamla gänget och publikens förväntningar att vissa låtar "måste" vara med. Och inte hälften så bekymrad över att verka cool som han kan vara.

Annons

Det börjar, precis som på färska, tredje soloplattan med Snackbar Blues och Nick Lowe-poppiga Tufft jobb. Och även om mellansnacket är besynnerligt nervöst ("Så kan det gå, bara man tar tåget kan man hamna någon helt annanstans" heter det exempelvis om Kärlekens express) så släpper Nisse loss, diggar och till och med dansar. X i taket.

Snackbar-bandet är en tajt enhet, centrerad kring Affe Östlunds ståbas. Dragen av rockabilly och old school rhythm'n'blues blir ännu tydligare än på plattan med en elegant gitarrist som Janne Lindén och gästen Knock-out Greg på munspel.

Hårdast jobbar dock kontrabasisten Affe Östlund, vars slappande - ett ord som ska uttalas engelskt och inte förväxlas med lathet - skapar intrikat rytmik ihop med trummisen Markus Källström. Soundet är bra mycket luftigare och renare än den täta vägg Wilmer X gärna skapar, och så svängigt att det hade kunnat välta en ko.

Det här är svårt brylcremesberoende killar som kan stilen ner till fetischismens gräns - men Hellbergs låtar och svenska texter håller dem på rätt sida, mån som han är om att inte göra ett retrospektakel av det hela.

Inga Wilmer-låtar letar sig in i repertoaren denna afton. Dock en charmig bonus i form av Torssons Klippans centrum och Min lycka har vänt, som Nisse skrev till Totta Näslund.

Gamla favoriter som Det är nåt magiskt med dig och M/S Colinda får ny, gungig dräkt och det funkar ypperligt. Allt låter sig dock inte fogas in i konceptet. Extrem aptit från Xtrem är en showstopper fast på fel sätt, om ni förstår, och 34:an blir live lite väl klämkäck.

Men shufflen Blues ABC är underbar med nedtagning för lågmält solo av Greg, och Grön december är R'n'B-pop av bästa Wilmer-märke.

Värst vad jag tjatar om Wilmer X här. Dem kan man väl ändå glömma, en kväll som den här? Ja, det kan man faktiskt.

Lars Thulin

0410-545 20

Annons

lars.thulin@allehandasyd.se

FOTNOT: På tisdag spelar Nisse Hellberg på KB i Malmö.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons