Annons
Nyheter

Wallander återvänder

När Krister Henriksson återvänder som Kurt Wallander i tretton nya inspelningar i Ystad är det en något äldre och mer eftertänksam kriminalkommissarie som gestaltas. För att Henriksson över huvud taget skulle återvända till rollen som Kurt Wallander vid Ystadspolisen ville han vara mer involverad i hela filmprocessen.
Nyheter • Publicerad 30 juli 2008
Kurt Wallander är tillbaka i Ystad. Bilder: Anette Sjöstrand
Kurt Wallander är tillbaka i Ystad. Bilder: Anette SjöstrandFoto: 

- Jag gick och bar på tanken och vägde fram och tillbaks under mer än ett års tid. Om jag ska göra tretton nya filmer måste de bli bättre än de förra, kom jag fram till.

Krister Henriksson har suttit ner redan på manusstadiet med Henning Mankell och varit delaktig i karaktärsutvecklingen på ett helt annat sätt än tidigare.

Annons

- Det som skiljer Mankell från andra svenska kriminalfilmatiseringar är samhällskritiken, det politiska. Jag tycker vi kom bort från det lite för mycket i den förra omgången. Nu är det mer Henning igen, konstaterar Henriksson.

I den första filmen av de tretton nya, "Hämnden" (biopremiär den 9 januari 2009), är det en mer eftertänksam och äldre Wallander publiken får möta.

Han har nått en ålder där han vill ta tag i sitt liv och förverkliga sig. I Wallanders fall innebär detta bland annat hund och hus vid havet.

- Han har dragit ner på spriten men har fortfarande sitt humör och sin förmåga att göra som han själv vill, försäkrar Henriksson.

Som nyinflyttad åklagare i de tretton kommande Wallanderfilmerna syns Lena Endre. Hur förhållandet mellan henne och Wallander utvecklar sig har Henriksson ingen aning om.

- Det är inte bestämt ännu! Men Wallander har ju en svaghet i sitt kärleksliv. Han längtar efter kärlek men kan inte riktigt släppa in folk.

Regissör för "Hämnden" är parisbaserade Charlotte Brändström, som i och med denna film sverigedebuterar som regissör.

Tidigare har hon regisserat både TV och film i Frankrike och England. Bland annat "Brigade spéciale", som 2001 fick belönades med priset Grand Prix Téléfilm.

Brändström ser fram emot utmaningen att kombinera karaktärerna från en redan etablerad filmserie med sitt eget regispråk.

- Man får vara lyhörd och öppen, men samtidigt blir det ju ett personligt avtryck.

Annons

Precis som Krister Henriksson gillar hon dessutom redan Ystad.

Fast att huvudrollsinnehavare Henriksson hyser en kärlek till Wallanders hemstad är inte direkt någon hemlighet.

- Jag känner mig hemma här och det delar jag ju med en hel del andra människor. Speciellt alla tyskar, konstaterar han med ett leende.

Joel Eriksson joel.eriksson@allehandasyd.se
Joel Eriksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons