Annons
Nyheter

Wadling avdramatiserar sig själv

Konsert Freddie Wadling, KB, Malmö 1 november
Nyheter • Publicerad 2 november 2005
Bild: Lars Thulin
Bild: Lars ThulinFoto: 
Freddie Wadling skämtar och skrockar, men hushålller med glimtarna av hans fantastiska röst. BILD: LARS THULIN
Freddie Wadling skämtar och skrockar, men hushålller med glimtarna av hans fantastiska röst. BILD: LARS THULINFoto: 

Han sitter nedsjunken i en fåtölj, med den numera nödvändiga käppen med vilddjurshuvudet på golvet intill.

Freddie Wadling, vars röst kan viska bräckligt som strilande regn och dåna skrovligt som forsande lava, utgör en allt mer osannolik figur.

Annons

Han skämtar, skrockar och mumlar ibland lite halvt ohörbart. Med sin textpärm tryggt i knät tonar han fram som en snäll gammal farbror som vill läsa sagor för oss. Snäll, men halvgalen. Det är inte alltid lyckliga slut i farbror Freddies sagor.

– Vi tänkte börja med en mjukis, "Drömmarnas land" av Jocke Berg i Kent. Kent är känt? undrar han med lågmäld munterhet och låter publikens skratt avdramatisera showen.

Tyngdpunkten ligger på ballader, eftersom detta är nära nog "Wadling unplugged". Flera kommer från senaste soloplattan "Jag är monstret", men Freddie är förtjust i covers, och blandar in udda favoriter som Pink Floyds "Grantchester Meadows", Roxy Musics "Bogus Man" eller ryska spektakelduon t.A.T.u:s "30 Minutes".

Kajsa Grytts "Farlig liten jävul" är avig och kantig och ett bra exempel på att Wadling med band – Sebastian Öberg, cello, Henrik Cederblom, gitarr och Christoffer Berg på trummor och klaviaturer – helst låter som soundtracket till någon David Lynch-film. Filmiskt och stämningsrikt och med en aning om ugglor i mossen, där det ligger mer än en hund begraven. Bandet är bra på att hantera tystnaden, låta den komma fram i springorna och fylla rummet med en stilla glödande stämning.

Men det är när de får ta i lite och Freddie mobiliserar kraften i sin röst som underverken sker. Så väcker också skramliga "Treadmill Song" och Captain Beefhearts "Moonlight On Vermont" störst jubel i den halvfulla salongen.

Låt vara att Freddie sedan punkterar stämningen med sitt småprat, uppenbarligen ovillig att blåsa upp mytbubblor eller låta showen bli pretentiös.

Samtidigt ligger lättsamheten i vägen för att nå djupare. Freddie verkar på rent trots ointresserad av att ge hals, bara för att vi väntar på det. Det kan bara ske när han för ett ögonblick glömmer att vi är där.

Lite frustrerande, men underhållande.

Lars Thulin

0410-545 20

Annons

Lars.thulin@allehandasyd.se

Fotnot:Freddie Wadling framträder 3 november på Ystads teater.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons