Annons
Nyheter

"Visorna" får flytta ut på grund av rasrisk

Det blir inga visor på Månstorp i sommar. Däremot vid. Efter att rasrisken bedömts för stor inne i den gamla borgruinen planerar kulturföreningen Vid Gavel i stället för picknick i hagen, med borgen som fond.
Nyheter • Publicerad 21 juni 2011
Danne Stråhed ska vara med och sjunga Cornelislåtar.
Danne Stråhed ska vara med och sjunga Cornelislåtar.Foto: Olof Abrahamsson
Triple & Touch, det vill säga duon Göran Rudbo och Ken Wennerholm, inleder sommarens konserter på – eller rättare sagt vid – Månstorps gavlar.
Triple & Touch, det vill säga duon Göran Rudbo och Ken Wennerholm, inleder sommarens konserter på – eller rättare sagt vid – Månstorps gavlar.Foto: Bo Håkansson
Länsstyrelsen har bestämt att "gavlarna", borgruinen utanför Östra Grevie, ska renoveras. Men byggstarten dröjer, så sommarens konserter får hållas utanför borgen. Foto: Tomas Nyberg
Länsstyrelsen har bestämt att "gavlarna", borgruinen utanför Östra Grevie, ska renoveras. Men byggstarten dröjer, så sommarens konserter får hållas utanför borgen. Foto: Tomas NybergFoto: Tomas Nyberg

Det gamla slottet Månstorp, byggt på 1500-talet, har faktiskt varit en ruin ända sedan skånska krigen på 1670-talet. Att det därmed rasat en och annan sten och tegelpanna från den sedan dess är ingen nyhet.

Två rejäla vintrar i rad har dock gjort "gavlarnas" skick än mer betänkligt. Allt större stenar har sprängts loss. Inför sommarens traditionella viskonserter har därför föreningen Vid Gavel beslutat att temporärt flytta ut, i väntan på den renovering som länsstyrelsen beslutat om.

Annons

– Länsstyrelsen säger att det är okej att besöka gavlarna, berättar Leif Carlsson från Vid Gavel. Men har man över 300 personer där inne på en konsert blir det lite annorlunda. Klart att risken är större att någon får en sten på sig, än om man bara går igenom där som turist. Och det vore så klart inte så kul.

Sommarens konserter, som på grund av väntan på besked om gavlarnas status bara kunnat bli tre, kommer därför att hållas i gröngräset utanför gavlarna.

– Det är bra med plats, och vi tar med oss scenen och 350 stolar ut, berättar Leif Carlsson. Sedan kommer vi även att släppa ett mindre antal picknickbiljetter så att man kan sitta på filt runtom.

– Vi ska försöka göra inramningen sådan att det ändå blir stämningsfullt. Scenen kommer att stå in mot vallen, så att man tittar upp mot borgen. Och den har vi planer på att belysa på kvällarna.

Att ställa in helt vill inte föreningen. Inte minst med tanke på att man då riskerar att tappa greppet om sin publik.

– Länsstyrelsen säger att de ska försöka dra igång renoveringen nästa år. Men om det är klart att flytta in igen redan nästa sommar är osäkert, säger Leif Carlsson.

Bokade är musikaliska duon Triple & Touch, känd-från-tv-pianisten Tina Ahlin och en Corneliskväll då bland annat Danne Stråhed, Mikael Neumann och Arlövsrevyaren Jennie Rosengren tar sig an Cornelis Vreeswijks mest älskade låtar.

– Stråhed vet jag vill göra "Cecilia Lind", berättar Leif. Medan Mikael Neumann var lite tveksam eftersom han anser att det inte går att göra Cornelis låtar bättre än han själv gjorde. Själv hoppas jag på att få sjunga "Ångbåtsblues", om den blir ledig. Jag får väl välja sist, av artighetsskäl!

Givetvis vill Vid Gavel flytta tillbaks in så småningom.

– Det är 17:e året vi gör konserter på gavlarna nu, säger Leif Carlsson. Jag hoppas verkligen vi kan flytta in igen innan vi fyller 20. Jag slutar inte innan!

Louise Löfgren
Lars Åberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons