Annons
Nyheter

Vind och vidd och ett oändligt hem

Ystads S:ta Maria kyrka, 23:00, 4 augusti. Kuára. Betyg: 5
Det debatteras stundom hett huruvida musik i sig, till sitt väsen, kan vara religiös eller andlig. Här ska inte tas ställning i denna fråga, men klart är att upplevelsen av den finska gruppen Kuáras framträdande på torsdagskvällen borde kunna kategoriseras under rubriken spirituella händelser.
Nyheter • Publicerad 5 augusti 2011

Utan att ha upplevt ens hälften av årets jazzfestival kan det sägas att Kuára står för det uttrycksmässigt mest vågade inslaget bland årets artister. Man förenar karelsk folkton med jazz på ett sätt som gör de ofta mycket långa (över 20 minuter i vissa fall) låtarna till mer av seanser än strikt musikaliska skeenden. Sättningen trumpet, slagverk (utökat med diverse pukor och otraditionella cymbaler) och piano, därtill med vissa inslag av sång, ger en karg klangbild som perfekt fångar den andliga sökarens utsatthet i en värld av högre makter som på ett eller annat sätt måste blidkas. Om de högre makterna är våra förväntningar på oss själva eller om de är en gudom och om blidkandet görs genom självinsikt eller mer eller mindre blodiga offer förblir osagt. Här finns bara ensamheten, frågorna och en musik som övergår konsten.

Ossian Sandin
Fredrik Fischer
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons