Annons
Nyheter

Vilökssoppa med vindruvor

Nyheter • Publicerad 15 juli 2005

Just nu är jag väldigt förtjust i kassler som sommarmat. Gärna kall med dillstuvad färskpotatis, rårivna morötter och en god tomat. Eller kanske i en sallad där jag gärna blandar i ananas som bryter fint mot kasslern. Eller varför inte värma kasslerskivor i en enkel tomatsås " koka sönder några tomater, släng i en köttbuljongtärning, en skvätt rödvin och krydda med färsk timjan och basilika och rör om.

Härom dagen pratade jag om gazpacho, denna spanska läckerhet som är perfekt på sommaren. Nu vill jag introducera en annan kall, spansk soppa; Ajo blanco con uvas, vit vitlökssoppa med vindruvor. Detta behövs: 200 gram kantskuret, dagsgammal bröd, 100 gram skållad och skalad sötmandel, minst tre vitlöksklyftor, 1 1/2 dl olivolja, 5 msk vinäger, lite salt, en liter kallt vatten och så urkärnade vindruvor.

Annons

Lägg brödet i blöt en stund, krama ur det och kör i matberedare (eller med mixerstav) med mandel och vitlök till en slät massa - tillsätt lite vatten om det blir trögt. Under tiden matberedaren är i gång häller vi i oljan i en tunn stråle och sedan också vinägern och salt.

Vispa i resten av vattnet och smaka av och krydda efter behag. Soppan ska vara stark i smaken. Låt den gärna stå i kylen en stund så den blir riktigt sval. Man kan också lägga i isbitar istället för en del av vattnet, det gör man ofta i Sevilla. Häll upp soppan i skålar och lägg i vindruvorna.

Till denna delikata sommarsoppa äter jag gärna ett enkelt, hembakt kuvertbröd; vatten, vetemjöl, olivolja, salt och så jäst förstås. Har ni tid så låt det gärna jäsa över natten i kylen annars går det bra att bara jäsa i bunken i en halvtimme och en 15-20 minuter på plåten om man har bråttom.

Även om jag dricker Rioja till i princip allt så föreslår jag dock ett bra vitt vin till vitlökssoppan. Gärna en sval Petit Chablis om ni tycker en flaska gott vin är värt en hundring.

Vill ni ha mer mat efter soppan så passar lamm perfekt men det är en annan historia. Nu ska jag ner på torget och handla...

Ha en riktigt go helg!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons