Annons
Nyheter

Vilken svensk macka är bäst?

Nyheter • Publicerad 30 juni 2008
Vilken svensk macka är bäst?
Vilken svensk macka är bäst?Foto: 

Nu över till väsentligheter – mat!

Jag satt hemma och fundera en kväll på vilken av våra svenska mackor som egentligen är godast? Danskarna har förvisso sin smörrebrödstradition, och den skojar man inte med men vi svenskar har också en bred och omfattande smörgåskultur. Det är inte så vanligt ute i Europa. Det är väl vi och danskarna som ägnar oss mest åt mackor. Hur det är i Norge och Finland vet jag inte men det kan säkert någon av er upplysa mig om.

Annons

I Spanien kan man förvisso få bulle med ost eller rostat bröd med marmelad men sedan är det inte mer. Och i Frankrike skakar de bekymrat på huvudena när vi försöker skära upp brieosten och lägga den på en bit baguette. När jag delade en croissant, bredde på smör och toppade med marmelad då stod hela personalen och glodde. Jag tyckte jag hörde ordet barbar...

En färsk franskbrödbulle med riktigt smör och en fet ost är väldigt gott. Jag är inte mycket för pyssel på mackorna men några delade vindruvor eller några tunna skivor röd paprika är bra. Till det dricker man förstås kaffe, eller mjölk.

Trots att jag har passerat 50-årsgränsen hävdar jag fortfarande att vanligt mjölk (inga lättvarianter för mig, tack) är en av de bästa måltidsdryckerna om man nu av någon anledning inte kan dricka vin eller öl – viss mat kan man inte gärna dricka vin och öl till, till exempel ostmackor. Ibland tar jag steget fullt ut och köper dagsfärska vetebullar – eller bakar själv när den andan faller på – med smör och en fyllig, gärna nötig ost. Då duger inget annat än mjölk!

Ostmackan ligger alltså väldigt bra till. Sedan har vi korvmackorna i alla möjliga variationer. Min favorit är cognacsmedvurst och jag är noga med att korven ska vara rumstempererad och brödet ska vara av lite kraftigare sort än franskbröd. Ibland kan jag bli sugen på salami och då är det den danska som gäller. De kraftigare och vitlöksstinkande mellan- och sydeuropeiska varianterna äter jag helst bara som de är med ett glas vin.

Nu är vi nära finalen. De två som enligt min smak kvalificerat sig är leverpastejmacka på lantbröd med skivad gurka och en lantbrödsskiva, eller en skiva rostat franskbröd, med hårdkokt, skivat ägg och tubkaviar av känt märke.

Nu kommer många att resa sig från köksbordet och undra vad jag håller på med – jag har inte med ett ord nämnt det svenskaste av svenskt – sillamackan. särskilt här i Skåne. Kavring med sill och kokt ägg eller kokt ägg med ansjovis eller med hackad rödlök och så vidare. Skälet är enkelt, jag gillar inte sill.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons