Annons
Nyheter

Vilken roll vill du ha?

Nyheter • Publicerad 12 juni 2005
Robert Dahlström.
Robert Dahlström.Foto: 

Såja, nu lägrar sig lugnet över stan. Studenterna har haft sina minuter i strålkastarskenet och nu är det åter vardag. För oss alla.

Råkade på ett lustigt fenomen härom dagen då jag stötte på en kvinna som identifierar sig med en litterär och filmisk person. Det blev lite komiskt eftersom jag varken sett filmen eller läst boken och hade därför väldigt liten aning om vad denna imaginära figur står för och hur man lämpligast närmar sig denna.

Annons

Dock lyckades jag luska fram så mycket att jag fann att figurer förvisso var lätt neurotisk men ändå sympatisk och så slutar sagan lyckligt och det är något som jag tycker väldigt mycket om. Det är därför jag gärna ser om filmen Casablanca flera gånger varje år " det slutet, mina vänner, är på ytan inte särskilt lyckligt men när man har sett det några hundra gånger förstår man. Det är ett av de lyckligaste sluten jag sett på film.

Jag fick också frågan vem jag skulle vilja vara om jag fick välja en litterär eller filmisk person och jag kunde inte komma på någon alls. Tråkigt men sant. Om man får välja fritt vill man ju gärna att det ska vara en sympatisk figur som det går bra för och det gör det sällan i den imaginära världen. Men det är klart...Bogart i just Casablanca skulle jag kunna stå ut med. Bara hans ljuvliga komplimang till Ingrid Bergman; "He"s looking at you kid..." är ju värd mycket. Jo, jag väljer Bogart i rollen som Rick för hans manliga resning och stolthet, hans eleganta språkbruk och enorma moral och heder. Dessutom visar han starka känslor på ett sådant sätt att det är ovanligt manligt och starkt.

Och det är klart, jag skulle också kunna tänka mig Vilhelm Mobergs Raskens i Sven Wollters tv-gestaltning men så är det ju det där med benet som han inte vill amputera och så dör han i hemska smärtor. Nä, nä. Inget för mig.

Några av Jack Londons heroiska personer kan man ju också tänka sig, Martin Eden till exempel, eller kanske någon i gänget kring Bellman men det blir kanske lite väl destruktivt. Möjligen Robert de Niro i filmen The Deerhunter men å andra sidan är det också ett fruktansvärt öde.

Äsch, det får duga som det är. Jag har inte fantasi nog för att leva mig in på allvar i en rollfigur. Nu ska jag gå och hyra en särskild film så jag blir lite upplyst om en viss rollfigur.

Äntligen måndag!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons