Annons
Nyheter

Vilken present: en timma i radio

På födelsedagskalaset i somras fick mormor Margarete en kul idé. Alla fick önska en låt, och listan skickades till radion. På torsdag sänds programmet där familjen Hasslow-Kristiansson från Källstorp dirigerar en hel timma.
Nyheter • Publicerad 16 september 2009
Foto: 
Anna Kristianssons sextonde födelsedag förgylldes med en liten lek som nu resulterat i att familjen fått en hel önsketimma i riksradion. Från vänster Axel Hasslow, Maria Sjögren, Gunilla Kristiansson, Anna Kristiansson, Lilian Kristiansson, Margarete Hasslow och Klara Kristiansson.
Anna Kristianssons sextonde födelsedag förgylldes med en liten lek som nu resulterat i att familjen fått en hel önsketimma i riksradion. Från vänster Axel Hasslow, Maria Sjögren, Gunilla Kristiansson, Anna Kristiansson, Lilian Kristiansson, Margarete Hasslow och Klara Kristiansson.Foto: 

KÄLLSTORP. "Önska i P2" är precis vad det låter som, ett önskeprogram för klassisk musik. Det sänds sex dagar i veckan, måndag till lördag. Chansen att få en önskan uppfylld, i kombination med att det är direktsändning, har gjort "Önska i P2" till ett av kanalens största program, med runt 50 000 lyssnare.

En sådan jackpot som familjerna Hasslow och Kristiansson fick är ovanlig. Hela timmen mellan nio och tio i dag är deras.

Annons

Allt började med att Margarete Hasslow åkte ner från Hässleholm till Källstorp och barnbarnet Annas födelsedag i juli.

– Jag är en trogen lyssnare till P2:s "Önska", berättar Margarete, som fått önskningar uppfyllda förut.

– I Föreningen Norden, där jag är med, gjorde vi i fjor en lista med nordisk musik och skickade in. Då fick vi ett program med bara Grieg, Sibelius och andra tonsättare, både gammalt och nytt, ända fram till modern jojk. Då tänkte jag att "det var kul, det kan vi göra någon annan gång."

16-årskalaset blev Margaretes tillfälle att slå till. Och önskemålen blev vitt skilda, så klart. På kalaset fanns 16 personer i åldrarna åtta till 80.

Födelsedagsbarnet Anna önskade sig "Sockerféns dans" ur

Tjajkovskijs "Nötknäpparen".

– Det är det stycket jag minns mest från när jag var och såg

"Nötknäpparen", har Anna förklarat.

Moster Carin vill höra "Våren" av Edvard Grieg, eftersom den ger en föraning av syrener som slår ut, hoppfullhet och glädje. Även Chopin och Beethoven finns på önskelistan.

Familjens yngsta, åttaåriga kusinerna Elias och Axel, har önskat mer okonventionellt. Axel Hasslow ville höra "Singin' in the rain", medan Elias valde en visa han sjungit i skolan, "Rönnen" ur "Majas Alfabetssånger". För den goda sakens skull tänjer "Önska i P2" lite på begreppet klassiskt och går de unga lyssnarna till mötes.

Annons

Annars verkar det finnas gott hopp för den klassiska bildningen i familjen Hasslow-Kristiansson.

– Jag har försökt fostra mina barn, och bjuder ibland med barnbarnen på saker som kan vara lite roliga, berättar mormor Margarete Hasslow. Anna var till exempel med och såg Skånska operans "La Bohéme"på Krapperup. Det tror jag hon tyckte var kul, det var ju både teater och sång och fina kläder.

Johan Silfversten Bergman
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons