Annons
Nyheter

Vilken är din växthusprofil?

Nyheter • Publicerad 6 mars 2007
Foto: 

Va?! Det måste vara kinesernas fel!

Ovan tolkas Fredrik Reinfeldts kommentarer till det faktum att svenskarna släpper från sig sex ton växthusgaser per person och år, medan kineserna "bara" levererar två ton och brasilianarna 1,5 ton. Ytterligare en gång har vi en statsminister som tror att svenskarna ställts på undantag och inte berörs av globala angelägenheter. Förklaringen på varför svenskar är sig själva nog brukar vara att vi inte varit i krig sedan 1814. Jag har aldrig förstått argumentationen, men tror att det handlar om att vi inte hotats av en yttre fiende och slutligen vaggats in i ett slags tro att världen inte bekommer oss.

Annons

Det är äventyrligt och spännande med världsfrånvända personer, framförallt när de sitter på maktpositioner. Men man kan lätt drabbas av dödsångest, som jag gör. Hur många har någon gång tänkt; Är jag odödlig? Jag är ju svensk!

Det tråkiga är att vi skola alla en gång dö. Men vi leva vidare i våra barn och barnbarn.

Miljöförbundet Jordens vänner rapporterar att Röda korset och Röda halvmånen räknat ut att vi under 1990-talet drabbades av 2 742 naturkatastrofer, som jämförs med 1 110 på 1970-talet. Jorden hettas upp och hela ekosystem är på väg att slås ut. I det senaste numret av Miljötidningen kan vi testa vår egen "växthusprofil". Genom att sänka inomhustemperaturen med två grader, stänga av elapparater när de inte används, tvätta i 40 grader istället för 60, välja Bra miljöval, källsortera, samt panta flaskor och burkar kan 775 kg per person och år sparas in! Det är verkligen "de lilla". Tänk om vi skulle bry oss! Waw! Flera ton per person och år skulle inte släppas ut i vår gemensamma luft.

Men många tänker så här; varför just jag? Varför ska jag vara den ende som räddar världen? Spelar det någon roll när två miljarder kineser står i begrepp att köpa bil?

Svaret är; Ja. Du kan göra skillnad, även om du är lat och bekväm.

I tidningen ETCs senaste nummer KÖPFEST! hoppas jag hitta goda argument att använda mig av likt missiler i Konsumenternas Kalla Krig - det som uppstår varje gång en person i sällskapet försvarar sin rätt att shoppa obehindrat, och en annan i samma sällskap påpekar var och ens globala ansvar. Johan Ehrenberg, chefredaktören, verkar ha haft en extremt dålig dag. Och om han inte passar sig motverkar han sina egna syften.

I Miljötidningen läser jag dock att björnarna knappt fått någon vila i år eftersom den riktigt kalla vintern inte kommit. Jag får veta att ett jätteträd som växt i regnskogen i 1 000 år tar två timmar att fälla! Att grodarter utrotas i allt högre tempo och att valarna föder färre ungar. Valhonorna anpassar sig till de utfiskade haven och bristen på krill och vill inte föda ungar till denna världen.

Då tänker jag att jag inte orkar vara lat. Låt fan ta mig om jag tror att jag är odödlig, eller att det är kinesernas fel!

Jag har visserligen inte varit i krig sedan 1814, men jag känner mig hotad ändå.

Ann Hingströmskriver krönika i Allehanda var onsdag.

hingstrom@ebox.tninet.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons