Nyheter

Vilda barn och bimbos – dokusåpornas sista hjältar

Nyheter • Publicerad 22 mars 2005
041111 Sofia Bergström är nöjeskrönikör på Allehanda. BILD: Claes Nyberg
041111 Sofia Bergström är nöjeskrönikör på Allehanda. BILD: Claes NybergFoto: 

Det talas och skrivs mycket om död i media just nu. Främst om skivdöden som nu ska förhindras med en ny upphovsrättslag som kriminaliserar halva svenska folket. Men också om den sedan länge väntade dokusåpadöden som till slut verkar ha satt igång. Till skillnad mot skivorna är viljan att rädda dokusåporna ganska svag hos både tittare och produktionsbolagen.

Men än finns de människor som kämpar. Några dokusåpehjältar finns det kvar.

Hjälte nummer ett är naturligtvis alla Lindor, Linor och Olindor. De är alltid redo att göra skandal så fort det finns en kamera i närheten. Med sina felfria uniformer: det lång slitna håret är nyblonderat, stilettklackarna är vässade och tubtoppen sträckt över d-kupan.

Vad skulle skandalsåporna vara utan dessa hjältar som både säger korkade saker i tv och sedan viker ut sig så fort de släpps ut från det kameratäta huset?

Antagligen skulle de vara nedlagda eftersom ingen skulle titta. Egentligen är Lina/Linda/Olinda inte så särskilt elak eller otrevlig. Men ändå är det mer regel än undantag att hon blir hatad av tittarna som sitter klistrade för att håna henne.

Dessa tjejer har blivit tv-mediets Marilyn Manson – de blir intressanta endast för att de är extrema. Manson brukar förklara sin kärlek till droger och bisexualitet för att hålla hatet mot honom vid liv. Lina/Linda/Olinda har i stället tagit till en mer klassisk källa till vrede och fördömande – gammal hederlig lössläppthet. När dessa dokusåpor till slut dör skulle det vara glädjande om denna sorts moralpanik kunde följa med i graven. Blondinerna skulle visserligen tappa sin kändisstatus men hela samhället skulle tjäna på att bli mer tolerant. Hjälte nummer två har precis anlänt till arenan – barnen! För ett år sedan talade Bert Karlsson vitt och brett om att skapa Fame factory junior med barn som deltagare.

SVT hann dock före och i lördags hade familjeprogrammet med det otroligt töntiga namnet "Wild kids – det stora äventyret" premiär.

Den nya dokusåpan ska hålla kvar Melodifestivalens tittare på lördagskvällarna. Och SVT kan mycket väl lyckas. Detta djungeläventyr har det mesta som krävs för att bli underhållande. I lördags presenteras de sex första deltagarna som är lagom präktiga och lagom vilda 11- till 13-åringar. De placerades på Kolmården tillsammans med tigrar, hajar, elefanter och Ola Lindholm. De bor ensamma och tvingas laga mat och städa. Varje vecka tävlar de mot varandra i en kompiskamp.

Wild kids känns som ett scoutläger som har FF hela sommaren.

Att låta barn vara med i en dokusåpa är naturligtvis ett genidrag eftersom genren är i stort behov av förnyelse. Men det är också en stor utmaning för SVT – mycket kan gå fel när 11-åringar placeras i en programform som är så fokuserad på deltagarnas personligheter. Minsta lilla antydan till att ett barn känner sig utanför i sin grupp får det att knyta sig i magen på mig. Mobbing bland barn är aldrig roligt – men att låta miljoner tittare se på när det händer blir ännu värre.

Än så länge tycker jag dock att SVT har klarat sig bra. Att vända på utröstningsmomentet och låta vinnarlaget få en ny medlem i stället för att skicka hem en annan är ett gott tecken. Att låta det lag som förlorar tävlingen åka ut på en spännande safari som plåster på såren är ett annat. Låt de wildaste kidsen vinna!

Sofia Bergströmhoppas att du inte missar Desperate housewives som startar på kanal 5 nästa tisdag.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.