Nyheter

Victoria, vilken historia!

Tidigare har jag berättat att mitt intresse för Victoria Benedictsson – pseudonym Ernst Ahlgren – väcktes när jag förstod att hon bott här i trakten: på Hårderupsgården strax bortom Frenninge.
Nyheter • Publicerad 6 november 2008
Bengt Eriksson.
Bengt Eriksson.Foto: 

(Hon föddes i Fru Alstad, bodde som gift i Hörby och tog livet av sig i Köpenhamn, 38 år ung.) Först härom året började jag läsa vad Benedictsson skrivit och fann en personlig, högst modern författare.

Om det nu var hon som skrev? Detta har den senaste tiden debatterats så livligt - ja, hätskt - att det framgått att inte bara tuppar kan fäkta. Men nog är det spännande och bra att en författare som varit död sen 1888 - alltså i 120 år - än idag väcker intresse och debattlust? Fäktarinnor och debattanter är främst några svenska litteraturprofessorer: Lisbeth Larsson, som satte igång alltihop, Ebba Witt-Brattström och Birgitta Holm, som har försvarat sig. Utgångspunkter: Witt-Brattströms artikel Ur textens mörker- Victoria Benedictsson publicerades 1988 i boken Ur könets mörker. Holm gav 2007 ut en hel bok om Victoria Benedictsson. Och så Larsson, som i år publicerat boken Hennes döda kropp- Victoria Benedictssons arkiv och författarskap. Dessutom har Svenska Akademien bekostat utgivningen av Ord på liv och död med Benedictssons "kortprosa, drama och dagbok" (både med hårda pärmar och i pocket). Lisbeth Larssons bok blev en motskrift. Hon gick, enligt en recensent, "som en mullsork i arkiven": grävde fram Benedictssons originalmanus, läste och märkte att de texter som publicerats efter hennes död var bearbetade av Axel Lundegård, som förvaltade den litterära kvarlåtenskapen.

Värre ändå: hans strykningar och omskrivningar ska ha förändrat Victoria Benedictsson som författare och kvinna, gett en felaktigt bild av henne. Det kan kort uttryckas som att hon var inte så ledsen som det har verkat. Ebba Witt-Brattström och Birgitta Holm beskylldes för felaktiga analyser, baserade på Lundegårds snarare än Benedictssons texter. Därefter gick Larsson ut i Dagens Nyheter och anklagade Svenska Akademien för att publicera texter som Benedictsson i n t e har skrivit.

Det kan gå vilt till i vetenskapens namn. Såvitt jag förstår handlar debatten om vem som har mest och bäst genusperspektiv på litteraturforskning. (Fast jag är ju man så jag kan ha fel.) I vilket fall är det glädjande att Victoria Benedictsson uppmärksammas och att hennes eller "hennes" texter finns i en prisbillig pocketbok.

Så ta och läs! Den första texten heter Skånska strövtåg...

Årets nygamla julskiva:Elvis Presley sjunger "duets" med bl a Carrie Underwood, Martina McBride och Wynonna Judd.

Bengt Eriksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.