Annons
Nyheter

Vi skåningar har självironi

Nyheter • Publicerad 13 mars 2005
Robert Dahlström.
Robert Dahlström.Foto: 

Min dotter tycker att vi skåningar är roliga. Det gör också hennes väninna. Så pass mycket att hon sitter och ställer en massa frågor till taxiförare i Malmö bara för att höra dem prata precis som grabbarna och tjejerna i Hipp-Hipp. Vis av mina taxierfarenheter i Malmö blev jag imponerad över att de överhuvudtaget fick åka med.

Min dotter är lite av ett nomadbarn. Hon är förvisso född i Skåne och levde här tills hon var sex år. Därmed räknar jag henne som skånska men det gör hon inte själv. Sedan har hon bott i Östergötland och de senaste åren på västkusten. Och att bo på västkusten det är fint det. Helst i Göteborg. Därför har hon lagt sig till med lite göteborgskt dialekt. Det är vackert och kul men förvirrande.

Annons

Och så det här med att vi skåningar är så roliga. Enligt dottern skrattade hon och väninnan i nästan en timme när de klev av bussen i Malmö " alla, menar hon, låter som en sketch i Hipp-Hipp.

Ja, det kan beror på att Hipp-gänget faktiskt är skåningar, svarade jag lite surt men kom på bättre tankar när hon också berättade att hon tyckte det var så häftigt att vi skåningar själva tycker det är så roligt med Hipp-Hipp. För det gör vi ju. Vem älskar inte Tiffany på malmöfestivalen?

Men att det skulle vara så märkligt att vi har självironi? Tycker övriga Sverige att vi skåningar är dryga och självupptagna och inte tåler lite skoj? Det är ju vi och göteborgarna som står för humorn i Sverige. Och vi har ungefär samma smak när det gäller skoj.

Som när jag var i Göteborg oxch åkte taxi precis efter att Malmö FF vunnit hela fotbollsligan och blivit världsmästare i Sverige. När jag berättade vart jag ville åka hörde förstås taxikillen att jag var skåning. Han titade på mig och frågade om jag var från Malmö. Jag är född där, svarade jag. Han suckade och sade: "Då ska vi inte snacka fotboll..."

Men när det går sämre för MFF och bättre för något av göteborgslagen då är särskilt taxigrabbarna snabba att vilja diskutera boll.

Andra som har go humor är berlinare " och även där taxifolket. Jag frågade på min dåliga tyska om det var möjligt att få ett kvitto på körningen. Då log tysken " han hade för övrigt jättelika knävelborrar under näsan " och sade: "Du är i Tyskland nu " här är allt möjligt, som du säkert vet." Funderar fortfarande på hur jag ska tolka det svaret...

Äntligen måndag!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons