Annons
Nyheter

Vi pratar förbi varandra

Nyheter • Publicerad 17 augusti 2006
Vi pratar förbi varandraFoto: 

Om jag ser en kvinna stå och trycka hål på köttfärspaketet och sedan sticka både fingrar och näsa i köttet då kommer jag definitivt att upplysa henne om hur fullständigt huvudlöst hon beter sig. Förvisso vill man ju veta hur färsk färsen är, datumstämpeln säger inte mycket, men att ta sönder paketet och blottlägga köttet för att kunna lukta på det...?!

Men om det varit en invandrarkvinna? Hade jag även då höjt rösten och undrat vad fasen hon sysslade med? Nej, sannolikt inte.

Annons

Detta är ett exempel på vad vi kallar för omvänd rasism.Härom dagen fick jag höra ett annat exempel från arbetslivet. Ett helt vanligt sammanträde med ordförande och hela konkarongen. En av deltagarna är invandrare och känner uppenbarligen inte till den svenska sammanträdesordningen. Han avbryter, skrattar åt andras åsikter och tar ordet utan att ha begärt det. Ingen säger något till honom, inte ens ordföranden som ska sköta ordningsfrågorna.

Här har vi ett problem. Vi säger att vi ska betrakta alla som unika individer oavsett utseende, hårfärg, språk eller religion. Det är en klok tanke. Alla är lika mycket värda, vi ska se till den enskilda individen inte eventuell grupptillhörighet. Men i praktiken betraktar vi enbart invandraren som invandrare, inte alls som en enskild person vem som helst. Och med ängslig, överdriven rädsla för att bli betraktade som rasister.

Bland mina vänner som är invandrare säger samtliga att de först och främst är invandrare, sedan finne, iranier, spanjor, eller vilken nationalitet de hade innan de kom till Sverige, och först därefter läkare, skomakare, fågelskådare, korsordskonstruktör eller vad de nu är.

De ser alltså på sig själva i första hand som invandrare och tror att vi gör samma sak. Jag snackade med en grabb från Rosengård för någon månad sedan. Han sade till mig att han var: "En helt vanlig blatte".

Ville han tala om för mig att han inser att han i första hand är invandrare, även om han är född i Sverige, och därmed en andra klassens medborgare och att han är medveten om att jag ser på honom utifrån det? För jag är en vanlig svenne och det vet han ju hur vi är....

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons