Annons
Nyheter

Vi är inte flata

Nyheter • Publicerad 29 juni 2007
Vi är inte flata
Vi är inte flataFoto: 

Jag har fått en del kommentarer kring det här med att klaga på dålig mat och service på restauranger och serveringar. I huvudsak går de ut på att vi svenskar visst säger ifrån och jag har fått en del exempel då det sannerligen funnits skäl att klaga.

Ett av de värsta kommer från Karin C som berättade vad som händer förra sommaren på ett av våra mest kända turistställen. De var ett ganska stort sällskap och de beställde lite olika rätter. Under två timmars tid kom rätterna in lite då och då, att äta samtidigt var förstås omöjligt och de fick säga ifrån hela fyra gånger innan allt som de beställt fanns på bordet.Den enda kompensationen var varsin glass...

Annons

"Men där ser man, hur två så annars ödmjuka, lugna människor som tycker det är obehagligt att klaga, till slut blir som två ilskna bin.", skriver Karin C.

Ett annat exempel, också från vårt område, handlar om en allt för röd biff. När gästen hävdade att biffen var rå inuti och alldeles kall fräste servitrisen att han beställt den så. Han framhärdade och biffen åkte ut i köket igen. När den kom tillbaka var det som en svartbränd skosula... Då blev det också liv i luckan och gästen vägrade betala och gick därifrån.

Ytterligare ett exempel kommer från en asiatisk restaurang där gästen beställt en kycklingrätt. När han skar i fågelköttet upptäckte han att det var helt rått och kall inne vid benet. Detta är allvarligt och beror sannolikt på att restaurangen använt fryst kyckling som blir stekt och fin på ytan men rå inuti om man har för bråttom. Utan minsta problem fick gästen in en ordentligt stekt kyckling och hela sällskapet bjöds på dessert.

Just kyckling är mycket känsligt och det är sällan jag väljer den rätten utomlands om det inte är i grytform eller liknande. Jag har en gång, på Kanarieöarna, blivit matförgiftad av en dålig kyckling och det är ungefär som att bli förgiftad av skämda ostron. Och det i sin tur är som svår sjösjuka: Först tror man att man ska dö, sedan förbannar man att man inte gör det.

Och ni känner förstås till reglen att undvika fisk och skaldjur på restauranger på måndagar, då är det många dagar sedan de fick leveranser. Särskilt om krogen ligger en bra bit från kusten.

Ikväll äter jag mogen, stark getost på svart surdegsbröd med några ringar rödlök och en skvätt rom.

Ha en underbar helg!

Robert Dahlström, 0411-557853

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons