Annons
Nyheter

Vi är hotade och drabbade

Nyheter • Publicerad 26 juli 2006
Vi är hotade och drabbade
Vi är hotade och drabbadeFoto: 

Nu är det dags att ta konsekvenserna av den långa och mycket heta sommaren. Några bruna gräsmattor och vissnade bärbuskar kan vi klara men vad som nu är igång är värre – ja, rent av farligt.

Härom dagen läste jag en lång artikel om bromsar. Dessa flugliknande odjur med mundelar vassa som skalpeller som de använder för att skära upp vår hud, och vårt kött, för att komma åt vårt blod. Ingen motmedel fungerar särskilt väl och knivsticken är både smärtsamma och infekterar lätt i värmen.

Annons

Och så nås vi av det skakande beskedet att det är den värsta getingsommaren i mannaminne. Företagen som bekämpar getingbona åt oss är nerringda och tusentals nödrop klingar obesvarade ut i sommaren. Det är alltså inte tal om några getingar kring matbordet utan stora flockar som blir allt aggressivare och allt gifitgare. Enligt en intervjuad expert blir de giftigare ju längre sommaren lider.

Och i gårdagens Dagens Nyheter kom ännu en spik. Huggormarna i vår natur är på väg in till människoboningarna för att söka svalka och vatten. Enligt en läkaren blir cirka 300 personer bitna varje år och det dör några stycken under en tioårs-period. Husdjur och barn varnas särskilt. En ormexpert, som just plockat bort fyra rejäla huggormar från en barn- och hundfamiljs trädgård, manar dock till lugn och säger att ormarna blott hugger om vi trampar på dem eller tar i dem.

Och som om dessa hemska faror inte vore nog smolk i den söta och varma sommarbägaren är risken stor att glassen kommer att ta slut! Ja, ni läste rätt. Trots att glassfabrikerna är igång dygnet runt hinner man inte med att producera tillräckligt med glass. Redan nu är flera sorter helt slut. Enligt tidningsuppgifter överväger myndigheterna att införa glassransonering. Det kan bli förbud mot att köpa fler än fyra glassar åt gången för att förhindra hamstring. Jag är faktiskt på väg till butikerna för att köpa upp ett försvarligt lager av min favoritglass. I dessa tider står var och en sig själv närmast.

Dessutom har det larmats om att en del solskyddspreparat kan ge cancer. Va? Vi använder ju solskyddet för att skonas oss från hudcancer. Vi kan alltså inte ens sola längre. Skandal.

Då har vi inte sagt något om fästingarna....

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons