Nyheter

Vi är alla terapeuter

Nyheter • Publicerad 21 mars 2007
Vi är alla terapeuter
Vi är alla terapeuterFoto: 

Idag öppnar vi läsarbrevlådan igen. Helene Nordström berättar att det visst finns kvinnor som fiskar, hon själv till exempel. Och hon rekommenderar alla denna fina avkoppling. Tack, Helene – visst finns det kvinnor som fiskar men det är ändå en typisk manlig sysselsättning med tekniksnacket, prylhysterin och tävlingsmentaliteten.

Broder Stefan Idemark – ni minns han med osthyvlarna i London – har åter hört av sig och nu är han språkpolis. Dock inte en särskilt allvarlig språkpolis, som de annars brukar vara. Läs hans text och begrunda:

"LŠste hŠrom dagen en annons i en rikstidning dŠr man kunde gŒ en utbildning till nagelterapeut. Jag tŠnkte – vadŒ nagelterapeut !? Ska de förvanska och förflacka det ordet också? Är det inte till att ta i. Terapi och terapeuter är ju intimt förknippat med vårdande av den mänskliga hälsan – möjligen ohälsan – och har väl rätt hög status gällande detta.

Inte tusan ska man behöva eller ens få kalla sig terapeut bara för att man filar naglarna, fixar nagelbanden och eventuellt penslar på någon vårdande smörja. Det är ju snudd på "våldtäkt" på en seriös yrkestitel.

Tänk om man gjorde så med ordet läkare också. Jovisst – "Bosse bildoktorn" har väl alla hört talas om. Men ingen normalbegåvad människa tror väl att han är läkare och han gör inte anspråk på det heller.

Naglarna är ju förhoppningsvis inte det enda man vårdar på sin kropp. När man går och klipper sig - ska man då i framtiden gå till en hårterapeut? Ska fotvårdsspecialister kalla sig fotterapeuter? Man kan ju vårda annat än sig själv också. Sin bil till exempel. Den kan ju också få behandlig – exempelvis rostskyddbehandling. Utfört av en bilterapeut – varför inte. Drar man iväg kan man ju dra iväg ordentligt. Viltvårdare blir viltterapeuter. Naturvårdare blir naturteraputer. Hurra – snart är vi alla terapeuter!

Och jag som vill vårda språket blir självklart språkterapeut. Oj – det låter ju skitsnyggt när jag tänker efter –" det vill jag vara! Språkterapeuten Idemark. Det är taget – utan tvekan! Glöm allt jag sagt! Ha en bra dag."

Tack Stefan för det budskapet. Nej, nu ska jag gŒ hem och plocka fram mina fiskegrejor. Det går sŠkert en fin, blank havsöring pŒ nŒgra kilon där ute och vŠntar pŒ mig. Helstekt i ugnen med goa grönsaker i buken, smält smör till och en mjŠll mandelpotatis. Det är kanske det bästa med fisket...

Som vanligt!

Robert Dahlstršm, 0411-557853

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.