Nyheter

Verkligheten kom ikapp TV4:s nya thrillerserie

Ännu en svensk dramaserie där verkligheten hann i kapp fiktionen. Kidnappningen av Fabian Bengtsson speglade handlingen i TV4:s nya thrillersatsning "Medicinmannen".
Nyheter • Publicerad 31 augusti 2005

Tv-hösten 2005 har knappt kommit igång och redan har flera dramaserier kommit kusligt nära verkligheten. SVT:s "Kommissionen", om Sverige efter ett nationellt trauma, påminner om myndigheternas förlamning efter tsunamin i vintras.

Och den 25 september startar "Medicinmannen" i TV4, en dramaserie om en företagsledare vars son blir kidnappad. En händelse som påminner om Fabian Bengtsson-dramat i Göteborg i vintras.

– Verkligheten hann ifatt oss. Det har ju hänt tidigare för mig, i samband med Beckfilmerna. Vi skrev om polismord och så hände Malexander. Men det ger ju också en verklighetskänsla åt dramat, säger Kjell Sundvall.

Han och Daniel Lind Lagerlöf delar på regiarbetet i "Medicinmannen", som är TV4:s största dramasatsning på länge. Serien är specialskriven av dansken Jens Dahl, mannen bakom omtalade filmen "Pusher", för Mikael Persbrandt, som spelar företagsledare i läkemedelsbranschen. Hans son kidnappas och kampen för att återfinna honom blir dramatisk. Men inte tillräckligt dramatisk för Kjell Sundvall som berättar att det ambitiösa originalmanuset fick kapas sedan actionsekvenserna blivit för komplicerade och dyra för budgeten.

– Man måste ju göra det bra för publiken. Jämför med "24" och alla amerikanska serier har vi ju bara deras kaffekassa att använda och då är det är bättre att tona ner det istället för att ta sig vatten över huvudet.

Istället fick de psykologiska spelet mer utrymme i berättelsen och Kjell Sundvall är full av beundran för Mikael Persbrandts rolltolkning.

– Det skiljer sig ju från Gunvald Larsson (i Beck-filmerna), för det är ju ganska nedtaget och det syns i serien att han blir trött och utmattad. Han spelar mycket bra. Kjell Sundvall och Mikael Persbrandt återförenas snart igen. Sundvall bekräftar nu att han ska regissera de nya Beck-filmerna. Åtta nya filmer kommer att spelas in med start i höst. Kjell Sundvall och Harald Hamrell delar på regiarbetet. Två av dem kommer att visas på bio, varav den första, "Beck – skarpt läge", kommer redan våren 2006.

– Det är Persbrandt och Peter Haber i huvudrollerna. Sedan blir det en hel del nya spanare. Men vilka det blir kan jag inte säga än, säger Kjell Sundvall.

De nya filmerna blir nummer 17 till 24 i de senaste serien om Martin Beck och Gunvald Larsson, som Kjell Sundvall och Harald Hamrell regisserat. Kjell Sundvall menar att det är seriens popularitet som gör det så roligt att fortsätta med filmerna.

– Det är makalöst att det vid den tredje eller fjärde reprisen i TV4 sitter 1,3-1,5 miljoner och tittar. Sedan tycker jag att Rolf och Cilla Börjlinds manus har en kvalitet och substans i sina manuskript.

– Man beskriver Sverige och utvecklingen hela tiden och brottsligheten är ju oändlig. (TT Spektra)

Mikael Forsell

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.