Annons
Nyheter

Vem vinner tävlingen på Facebook?

Nyheter • Publicerad 8 maj 2009
Vem vinner tävlingen på Facebook?
Vem vinner tävlingen på Facebook?Foto: 

Jag är medveten om att jag är hopplöst föråldrad. Jag har till exempel fram till nu varit helt övertygad om att vänskap är något som växer fram genom umgänge och förtroende och genom att man delar värderingar och intressen. Och att det blir allt svårare att hitta nya, riktiga vänner ju äldre man blir har jag också trott var något helt naturligt och rent av nödvändigt. Ju äldre man blir desto kräsnare och egensinnigare blir man. Och man orkar inte ödsla tid och kraft på ytliga bekantskaper som man inser ändå inte kommer att bli någon djupare vänskap.

Men ack så fel jag har. Det förstår jag nu när jag öppnat dörren till den värld som heter Facebook. Här ställs det inga särskilda krav på vänskapen, här behöver man inte ens prata med varandra utan bara skicka någon förfalskad bild på sig själv och bifoga några meningslösa kommentarer om hur förträfflig man är så får man massor av vänner – eller vi ska nog skriva "vänner".

Annons

Dessutom är det en social tävling, Facebook är en social karriärstege där den vinner som har flest registrerade vänner. Det förstod jag härom kvällen då jag hade ett riktigt telefonsamtal med en av mina riktiga vänner och till min förvåning avslöjade han att han deltog i Facebook och det visade sig att alla våra gemensamma vänner också gjorde det.

Men det som fick mig att reagera var att han, med lite låg röst, berättade att en av våra gemensamma bekanta bara hade tre vänner på Facebook. Det var tydligen inte riktigt bra. Han låg dåligt till i den sociala tävling; "Vem har flest vänner på Facebook".

Eftersom jag är en seriös journalist gick jag förstås in på Facebook och registrerade mig och fann då att alla jag känner, alla på tidningen och resten av världen – utom jag då – fanns på Facebook sedan länge.

Nu har jag till och med lyckats lägga in lite bilder från mina resor i min "profil" - naturligtvis bara sådana bilder där jag själv tycker att jag tar mig bra ut. Senare ska jag skriva lite beskrivande text om mig själv och då ska det jäklar i min låda inte sparas på krutet. Hur man än är i verkligheten kan man alltid vara den man vill på Facebook.

Och jag är redan med i tävlingen. Så fort ryktet spred sig på tidningen att jag var på väg att ta ännu ett kvalificerat steg in i framtiden så anmälde sig många och ville vara mina vänner på Facebook. Jag accepterade nådigt.

Och nu när ni har läst detta så får jag förhoppningsvis ännu fler vänner. Vad gör det att jag inte känner er.. Vi är ju vänner. Facebook-vänner.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons