Annons
Nyheter

Vem vill bli gammal?

Nyheter • Publicerad 15 juni 2006
Vem vill bli gammal?
Vem vill bli gammal?Foto: 

Om några veckor fyller jag år. Många år. Allt för många år.

Redan när jag fyllde 50 år insåg jag att det här med att bli äldre, att bli gammal, är klart överskattat. Allt det där snacket om att livet börjar efter 50 – att de sista 20-30 åren är då man ska/kan förverkliga sig och att det känns så skönt att bara kunna tänka på sig själv och inte behöva ta något ansvar och att världen ligger öppen för en – är bara just snack.

Annons

Det är väl klart att det är bättre på alla vis att vara ung och stark och frisk och ha alla möjligheter framför sig. Unga människor ser sannerligen bara möjligheter och inga svårigheter och det är ett gudabenådat tillstånd. De fnyser med rätta åt oss äldre när vi börjar snacka om att "min erfaren har lärt mig att..." och "det där provade vi också när jag var ung men...".

Nä, någon större tjusning kan jag inte se i att bli äldre. Jag lär knappas bli hundra år så det är solklart att jag har det mesta bakom mig. Och även om jag förmodligen får ett rätt stort antal fina år med mycket resor och olika upplevelser så vet jag att jag inte kommer att köra genom Europa i en skraltig, gammal folkavagn som dessutom fungerar som sovplats.

Och jag kommer definitivt inte att fullt medvetet stanna vid Medelhavet så längde det bara går med den självklara reträtten att utnyttja ambassaden i Marseille för hemtransporten.

Och jag kommer absolut inte att åka på någon rockfestival med för lite pengar på fickan och sova i ett trasigt tält med åtta andra freaks.

När man blir äldre blir det sämre. Man orkar inte längre så mycket som man gjorde i unga dar, fysiken börjar göra sig påmind – det är dags att inleda den slutliga avbetalningen på livet. Och den notan kan förstås bli större eller mindre men ingen kommer undan. Jag tror inte på de gamlingar som hävdar att de är lika friska och vitala som för 30-40 år sedan. Det är ett självbedrägeri. Möjligen kan det vara sant att man "känner sig" lika stark och vital men objektivt sett är det omöjligt.

Men det betyder inte att jag lägger mig ner och ger upp. Nä, nä. Jag vet ju numera att ett trevligt hotellrum i Barcelona, med eget badrum och en liten balkong ut mot havet, är behagligare än tältplatsen i utkanten av stan.

Men att börja prisa åldrandet är uteslutet. 35 vore perfekt...

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons