Annons
Nyheter

Vem som får och inte får dunkas

Nyheter • Publicerad 6 juli 2007

Årets sommarplåga handlar om njutning och den har väckt en infekterad debatt. Men låten Dunka mig gul och blå är inte främsta skälet till varför jag gillar Frida Muranius. Nej. Frida bryter mot oskrivna lagar om vad en kvinnlig artist får vara. Hon är en småbarnsmamma med snagg från landet. Hon städar trappor och rappar om att bli påsatt – det är fantastiskt att det är hennes låt och inte hennes yrke som berättigat hennes plats på kultur- och ledarsidorna. Frida Muranius är en förebild, så enkelt.

Dunka mig gul och blå har redan liknats vid Magnus Ugglas låt Varning på stan. Uggla kritiserades 1977 för att vara kvinnoförnedrande på grund av en låt som i dag kan tyckas ganska oskyldig. Är det då inte förlegat att en kvinnlig artist, som 30 år senare sjunger om tjejer som raggar killar, bojkottas av både radiokanaler och musikfestivaler? För att barn och ungdomar tar skada av en text som både sägs vara vulgär och objektifiera kvinnor?

Annons

Lyckligtvis får en sommarplåga som Dunka mig gul och blå, trots sin text, dollartecknen att blinka i ögonen på många arrangörer och sommarturnén är igång.

Men jag tycker ändå att Frida Muranius anlände 14 år för sent till Tingvalla i Tomelilla. Det borde ju ha kommit en artist som hon när jag brukade vara där!

1993 var nämligen året då Ronny och Ragge (Peter Settman och Fredrik Granberg) tjatade om sex och brudar både i tv-serien Byhåla och i sin sverigeturné Pökanatta.

Jag minns inte någon kritik mot Ronny och Ragge och jag minns ingen debatt.

Jag minns inte att någon försökte stoppa dem från att uppträda på tonårsdiscon tillsammans med Michael Brinkenstjärna och den gamla dängan Var ska vi sova i natt – som ju också handlade om engångsligg.

Jag minns inga ramaskrin och ingen kritiserade heller mig när jag som 15-åring gick omkring med jättetexten "Vi pökar allt som rör sig" på tröjan.

Kan det vara så enkelt som att det var män och inte jag som stod för de där orden? Att allt handlade om manlig kåthet och därför var okej? Jag önskar att frågan om könsroller och kvinnlig lust hade tagits upp redan då.

Det är på tiden att bilden av tjejers kåthet förändras – att den går från att vara något hotfullt som tystas ned till att bli lika självklar som killarnas.

Även om Muranius skiva är ett hastverk är hon en bra motpol till vår tids Magnus Uggla och Ronny och Ragge – de manliga rapartisterna bland ålande kvinnokroppar på MTV. Frida Muranius är tjejernas egen njutningsförebild. Äntligen. Hon är den som visar hur vi textar vår egen kåthet på tröjan.

Julia Svenssonskriver krönika varje måndag i Allehanda.

Lås också hennes blogg: www.juliasvensson.blogspot.com.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons