Annons
Nyheter

Vem är du? Jag är döden

Nyheter • Publicerad 19 februari 2007
Vem är du? Jag är döden
Vem är du? Jag är dödenFoto: 

Nu tänker jag skriva lite om döden.

Usch och Fy! Nej, gör inte det. Vem vill läsa om något så hemskt? Vi svenskar har ju ett så tabubelagt förhållande till döden, vi vill inte ens höra talas om det och tvingas vi passera begravningsbyrån på promenaden så skyndar vi snabbt förbi. Med blicken i gatan.Vi vill inte läsa om döden, vi avskyr och är jätterädda för döden.

Annons

Så tror ni förstås att de flesta reagerar. Det tror jag med. Och att vi alla är mer eller mindre rädda för döden tror jag också på. Men samtidigt är vi ju fullständigt absorberade av döden. Döden är ju populärare än någonsin, även i dess mest absura former.

Titta på tv-programmen en helt vanlig kväll. Var och varannan tv-serier handlar om mord och poliser och obducenter och brottplatsundersökare om de inte handlar om akutmottagningar (där folk förstås dör då och då), andra sjukhusavdelningar eller räddningspersonal till sjöss, på land och i luften. Andra populära tv-program är sådana som handlar om svåra olyckor, katastrofer och om krig. Inte gärna krig som pågår nu men lite äldre krig är väldigt populära att glo på.

Och går vi över till filmens värld då är det väl nästan bara gamla Åsa-Nisse-filmer som helt saknar någon relation till döden. Vår store filmikon, Ingmar Bergman, har bland mycket annat odödligt skrivit en av den svenska filmhistoriens klassisker – dialogen mellan riddaren och döden i Det sjunde inseglet. Vilken text!

Att folk dör på teaterscenen har varit känt sedan de gamla grekernas tid. Och fortfarande spelas deras mest blodiga dramer för fulla hus över hela världen. Jag menar, inte en riktig teaterföreställning utan att någon eller några dör, gärna dramatiskt och hemskt.

Ett annat faktum är att vi läser väldigt mycket böcker nu för tiden. Men vad läser vi mest? Jo, deckare eller polisromaner eller spänningslitteratur – kärt barn har många namn. Vårt land formligen kokar av dödliga intriger och smarta poliser eller andra som löser fallen. Det kokar och bublar och spiller över till resten av Europa där de svenska kriminalromanerna är mäkta populära.

Tror vi inte att döden finns på riktigt? Finns den bara i Wallanderfilmerna, hos Bergman, på teaterscenerna, i tv-programmen och i böckerna? Bara på låtsas?

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons