Nyheter

Veckan i tryck

Pacal Engman väljer ut veckans höjdpunkter.
Nyheter • Publicerad 16 juli 2010

+TV4 steker "Tinas cookalong" och det var sannerligen på tiden. De matprogram landets tevekanaler på daglig basis serverar har passerat sina bäst före-datum. Nu hoppas jag andra följer TV4 exempel och skyfflar ner programmen i slasken. Personligen är jag nämligen av uppfattningen att matlagning är ett nödvändigt ont i den vardagliga slentrianen. Att titta på teve är i min värld en form av välförtjänt eskapism från tandläkarväder och skyfall, och då vill jag inte se människor göra samma saker som jag gör hemma.

- SJ. SJ är varje år lika överraskade över den snö som traditionsenligt faller över vårt avlånga land. Nyheten om den frusna nederbörden verkar gå upp för dem i samma stund som löpsedlarna skriker "trafikkaos" på centralstationer runtom i landet. I veckan fick passagerare på väg mellan Stockholm och Göteborg sitta fast i flera timmar i helvetesvarma tågkupéer. Det är skandal. Satans Järnvägar gör det igen. Vem tar på sig att ringa SJ redan i september och påminna dem om att det förmodligen blir vinter även i år?

! Kamikaze-tuppar på Nygatan. Två tuppar gick bärsärk och levde rövare på Nygatan i tisdags. TA:s reporter var, precis som alltid, på rätt plats vid rätt tidpunkt och kunde fotografera de två upprorsmakarna. Trots ilsket tutande bilister och stor uppståndelse vägrade de två dödsföraktade kamikaze-tupparna att bereda väg för behörig trafik. Efter en hjältemodig insats av undertecknad så kunde trafiken flyta på som brukligt igen.

? Sommar-emigranter. Har aldrig förstått mig på människor som åker utomlands på sommaren. De klagar under hela året på hur kallt och mörkt vi har det här uppe i Ultima Thule. Men sen, när värmen och ljuset kommer, då tar de sig ner till Medelhavet. Oförståeligt. Stanna hemma och njut av den svenska sommaren så reser vi på vintern istället.

( ) Älskar revolutioner i alla former. Det relativt nya subkulturella fenomenet på Stureplan, "vaskning", är ett slående exempel på kreativ upprorsanda. I protest mot att man inte får spruta champagne på varandra ber kapitalstarka gäster istället kyparen att hälla ut en av champagneflaskorna som beställts. Passivt motstånd à la Gandhi. Och vem sa att ungdomen inte längre engagerade sig? Det här är början på något stort. Aktioner som "vaskning" är sånt som förändrar historien och bygger nationer. Än en gång går intelligentian kring Stureplan i bräschen mot samhällets orättvisor. Nu har cirkusen dragit till Båstad.

Anna Thulin
Pascal Engman
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.