Annons
Nyheter

Vattenkammad på lördagsgatan

Nyheter • Publicerad 11 april 2005
Robert Dahlström.
Robert Dahlström.Foto: 

I vanlig ordning tog det drygt en timme att gå över gatan och ta ut pengar i automaten samt att handla ett halvt kilo cocktailtomater på torget. Så är det alltid kring lunchtid på lördagarna. Vill man ha tag i den person man sökt hela veckan är det bara att gå ut på stan och gågatan på lördagen - alla är där.

Detta är ett typiskt småstadsfenomen. Alla känner alla och man måste förstås utbyta några ord om inte annat så av ren artighet. Dessutom visar man upp sig så det går absolut inte att komma ut på gatan annat än nyduschad och vattenkammad och med genomtänkt, fräsch klädsel. Sällan ser man så många pälsar som på gågatan om lördagarna på vintern.

Annons

Någon gång har jag tänkt mig att bara smita över gatan och in på bageriet för att köpa frukostbröd utan att klä upp mig men det slår alltid fel. Ofta hinner jag inte mer än utanför dörren förrän jag hör någon som ropar mitt efternamn " här går det inte att smyga.

Men det finns en faktor att utnyttja " tidpunkten. Många affärer öppnar redan vid nio och de allra flesta öppnar vid tio och så tidigt är det inte mycket folk igång. Några av bagerierna öppnar dessutom ännu tidigare och särskilt ett. Där mötte jag en sommarmorgon en kvinna iklädd morgonrock och tofflor. Det såg riktigt trevligt ut.

Vad som var lite märkligt i lördags var att alla trodde att jag var någon annanstans än jag var. Nämligen i Spanien. Trots att jag inte angett någon särskild dag för avresa har alla jag mött tolkat mina texter som att jag skulle dra iväg omedelbart. Jag är fortfarande kvar.

Jag fick ett trevligt telefonsamtal från en kvinna nu på morgonen. Hon hade precis landat från Spanien, hon hade varit på den underskattade Atlantkusten och kunde bland annat rapportera att priserna i Spanien skjutit i höjden bara sedan innan nyår. Förklaringen sägs vara en väldigt kall vinter som tagit över hälften av olivträden och mycket av grönsakerna och frukten. Allt har blivit mellan 20 och 40 procent dyrare, menade kvinnan.

Det låter inte bra. Men vi får väl se. Så länge det inte är dyrare än Skottland kan jag stå ut. Där kostar ett paket cigaretter 75 kronor mot knappt 39 i Sverige och så ser prisskillnaden ut i allmänhet.

Nu är det snart dags men än slipper ni mig inte.

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons