Annons
Nyheter

Värme, mycket hjärta och Skåne

Ackompanjerad av ett strålande sommarväder intog Skåneprofilen Michael Saxell i söndags Sövde och dess vackra amfiteater. Med sig hade han förutom familjemedlemmar en handfull namnkunniga artister och tillika vänner.
Nyheter • Publicerad 15 juli 2008
Michael Saxell och Josefine Nilsson. Bild: Kristina Eriksson
Michael Saxell och Josefine Nilsson. Bild: Kristina ErikssonFoto: 

Trots det stora formatet och de näst intill utsålda bänkraderna utlovade Michael en intim hemma-hos känsla, vilket infriades på både gott och ont. Den höga mysfaktorn lät sig anas då Michael ensam på scen inledde med en för kvällen nykomponerad Halv sång.

En hyllning till sommaren och Skåne på Michaels karaktäristiska enkla och träffsäkra vis.

Annons

Därefter följde Josefin Nilsson från Ainbusk Singers vars stora röstkapacitet ej riktigt kom till sin rätt denna kväll. Den vackra duetten Vakna upp bredvid digkändes spänd, dåligt inövad och tråcklades dessutom tyvärr i sönder av ett svajade ljud.

Fart blev det däremot då Peter Lundblad för egen maskin trampade igång festen till det tempo som den förtjänade.

Hans fyra låtar långa nummer avslutades självfallet med mäktig allsång till Ta mig till havet.

Efter pausen bjöd Michaels fru Jennifer Saxell på kvällens musikaliska höjdpunkt. Mitt i all den charmiga ofarliga kramgoa folkhemslunken, vilken Michael och Jalle Lorensson från Wilmer X lindade in kvällen i, var Jennifers material ett behövligt vattenhåll för det mer poetiska och musikaliskt spännande.

Som en fusion mellan Sophie Zelmani och Laleh varvade Jennifer effektivt det spröda och vackra med en dramatisk nerv som gav mersmak.

Med lika delar scenvana, självdistans och charm bjöd därefter skådespelaren, sångaren och Guldbaggevinnaren Björn Kjellman på ett oemotståndlig framträdande innehållande en stor portion humor, publikinteraktion och självklart hans egna melodifestivalsbidrag Älskar du livet.

Innan dess att kvällen rundas av med en spontan allsångsfinal av kvällens samtliga deltagare hinner Michael självklart, till publikens stora gillande, med sin egen moderna klassiker När en flicka talar skånska.

Inledningen såväl som avslutningen visade väl vad det hela handlade om - värme, mycket hjärta och så Skåne såklart.

När jag efter konserten får en pratstund med Björn Kjellman och Josefin Nilsson är stämnigen hög.

- Jag har känt Michael i femton år och det var oerhört kul att får göra detta ihop. Spelglädje, humor och en familjär stämning, det kan knappt bli bättre, säger en euforisk Björn Kjellman.

Annons

- Även om låtvalen såväl som tonarter stundtals kom lite som överraskningar, inflikar Josefin, skrattar och avslöjas att det varit något sparsamt med repeterandet.

Men så var det ju också hemma-hos känsla som utlovades, och rymmer Michaels hem ett så här frikostigt, glatt och lekfullt utbud så får han räkna med många besökare framöver.

Michael Högberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons