Annons
Nyheter

Världsbokdagen blev inte bokens Alla hjärtans dag

Världsbokdagen firar 10-års jubileum lördag den 23 april. Varje bibliotek värt sitt namn gästas av författare och skolorna sjuder av aktivitet. Men dagen har inte blivit den bokens Alla hjärtans dag som branschen tänkt sig från början.
Nyheter • Publicerad 25 april 2005
Åke Edwardson, Majgull Axelsson och Linda Skugge.bild: pressens bildFoto: 
Foto: 
På Världsbokdagen 2005 får alla elever i fjärde klass "Det gula mysteriet", skriven av Kersti Björkman.Foto: 
Världsbokdagen firar 10-års jubileum i år. Här poesipromenad på Blackebergs gymnasium 2001.bild: Chris MaluszynskiFoto: 
.Pressens BildFoto: 

För tio år sedan beslutade FN-organet Unesco, med ansvar för utbildning, kultur, forskning och medier, att utse den 23 april till Världsbokdag (i sin helhet "Bokens och upphovsrättens dag").

Från början var det politiker från Katalonien i Spanien som lobbade för förslaget; där har man sedan 1900-talets början haft som sed att den 23 april uppmärksamma legenden om S:t Göran och draken. I firandet ingår att ge en bok till någon man tycker om och i utbyte får man en ros.

Annons

I Sverige fanns initialt en önskan från bokbranschens aktörer att försöka etablera en liknande tradition.

– Första året kunde man skicka en bok med gratis porto inom landet och vi började ge en bokgåva till ungdomar. Vi ville också få förlagen att ge ut böcker den 23 april men just det fungerade inget vidare, säger Kristina Ahlinder, Svensk förläggareförenings vd. Bokgåvan finns kvar, och delas oftast ut till ungdomar och barn. I år får alla elever i fjärde klass "Det gula mysteriet", skriven av Kersti Björkman och illustrerad av Mats Rehnman.

Katarina Arborelius, informationsansvarig på Albert Bonniers förlag, tycker att det är svårt att säga varför Världsbokdagen inte blivit någon litterär motsvarighet till Alla hjärtans dag.

– Vi gjorde evenemang i flera år, till exempel författarmaraton. Men intresset svalnade och resultatet stod inte i proportion till insatsen så vi har inte gjort något sådant i år.

På samma sätt som internationella kvinnodagen skulle kunna nyttjas som en dag att, låt säga, lansera ett feministiskt parti, fungerar Världsbokdagen också som en dag då bokmarknadens aktörer kan ta upp aktuella debattämnen.

– Mellan 99 och 02 drev vi en politisk kampanj för att få bort bokmomsen och sänkte priserna på Världsbokdagen, minns Kristina Ahlinder. Men i Sverige har Världsbokdagen främst fått genomslag på lokal nivå: på bibliotek och skolor. På Svenska Biblioteksföreningen satsade man en hel del pengar de första åren för att sätta Världsbokdagen på kartan.

– Nu behövs det inte längre eftersom det har blivit en etablerad dag som firas på alla möjliga sätt runt om på landets bibliotek, utan att någon central organisation behöver engagera sig, säger Peter Axelsson på Svenska Biblioteksföreningen.

Förläggareföreningens Kristina Ahlinder är övertygad om att Världsbokdagen ännu inte nått sin fulla potential.

– Sverige är ett bokälskande land. Undersökningar visar att cirka 85 procent av befolkningen läser minst en bok varje år. Har man kunnat pumpa upp Alla hjärtans dag och Halloween till något så stort så borde vi kunna göra samma sak med Världsbokdagen.(TT Spektra)

Lisa Boda

Annons

För mer information och länkar till lokala evenemang se www.varldsbokdagen.nu

Astrid Trotzig

Bok:"Hemligheter" av Maja Spasova.

Till:Alla!

– Maja Spasova är en konstnär som bett folk skicka henne sina hemligheter. Jag har valt den för att den säger något om människors liv och villkor på en existentiell nivå och för att det är oerhört gripande att ta del av människors berättelser. Det kan till exempel vara en socialsekreterare som erkänner att han hatar sina klienter.

Åke Edwardson

Bok:"I huvudet på John McEnroe" av Tim Adams.

Till:Alla plågade genier.

– De får den som tröst.

Majgull Axelsson

Annons

Bok:"Ivans återkomst" av Tawni O'dell.

Till:Mina kompisar i bokcirkeln.

– Den är intressant på många plan. Den handlar om brustna drömmar och det är en kvinnlig författare som beskriver en manlig huvudperson på ett oerhört inkännande sätt.

Azar Mahloujian

Bok:"Persepolis" av Marjane Satrapi.

Till:De iranska makthavarna.

– För att de – utan att behöva vara läskunniga – ("Persepolis" är en självbiografisk serieroman) kan se vad de har gjort med den iranska revolutionen som var mot diktaturen. Boken kan knappast göra dem till bättre makthavare men kan åtminstone få dem att skämmas.

Fredrik Strage

Bok:"Dr Tatainas råd om sex och samlevnad för hela skapelsen" av Olivia Judson.

Till:Nya påven Benedictus XVI.

Annons

– I den skriver djur och insekter till en evolutionsbiolog och frågar om deras sexliv är normalt och naturligt. Rolig information om bögande sjökor och delfiner. Perfekt present för homofober.

Joanna Rubin Dranger

Bok:"En tjänarinnas berättelse" av Margaret Atwood.

Till:George W Bush och alla andra läskunniga människor.

– Den är fascinerande, skrämmande och djupt berörande. Berättar i dagboksform om en kvinna i Nordamerika efter "katastrofen". De kristna fundamentalisterna har tagit makten och upprättat egna lagar. Eftersom de flesta kvinnor inte längre är fertila (på grund av miljökatastrofer) hålls fertila kvinnor inlåsta som tjänarinnor för att föda fram barn åt härförarfamiljerna.

Linda Skugge

Bok:En bok av Suzanne Brøgger, Erica Jong eller Sylvia Plath.

Till:Till vem som helst bara hon/han lovar att läsa ut boken.

– Jag har som vana att alltid köpa på mig allt som finns av Suzanne Brøgger när jag är på antikvariat och ge bort dem. Men jag tror inte att mina vänner läser böckerna. Samma med Erica Jong och nu har jag börjat med Sylvia Plath.

litteratur
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons