Annons
Nyheter

Världsartister spelar gratis mot fattigdom

20 år efter Live Aid kommer Bob Geldof med ett nytt projekt, Live 8. Den 2 juli hålls gratiskonserter i fem städer. Syftet är att väcka uppmärksamhet kring fattigdomen i u-länderna.
Nyheter • Publicerad 1 juni 2005
Politisk rättvisa är vad Bob Geldof vill skipa med det nya Live Aid-projektet Live 8.bild: Pressens Bild
Politisk rättvisa är vad Bob Geldof vill skipa med det nya Live Aid-projektet Live 8.bild: Pressens BildFoto: 

De fem gratiskonserterna ska hållas den 2 juli i London, Paris, Berlin, Rom och Philadelphia. I Londons Hyde Park kommer namn som Madonna, Robbie Williams, Coldplay, Elton John, U2 och svenskbrittiska Razorlight att uppträda.

Vid Berlins Brandenburger Tor spelar bland andra norska A-ha, Crosby Stills & Nash, Lauryn Hill och Brian Wilson.

Annons

Till Eiffeltornet i Paris kommer artister som Andrea Bocelli, Placebo och Jamiroquai. Roms Cirkus Maximus bjuder på bland andra Duran Duran och Faith Hill medan Philadelphia-konserten har namn som Stevie Wonder, Will Smith, Maroon 5 och Bon Jovi i uppställningen. Syftet med konserterna är att göra folk medvetna om Make Poverty History, en kampanj för att få de rika länderna att skriva av u-ländernas skulder och öka biståndet.

– Vi vill inte ha folks pengar, vi vill få med oss folket, sade Bob Geldof vid presskonferensen där bland andra Live Aid-kollegan Midge Ure, Elton John och regissören Richard Curtis medverkade.

Gratiskonserterna hålls bara några dagar innan toppmötet den 6"8 juli i skotska Gleneagles där ledarna i de rika industrinationerna i gruppen G8 ska samlas. Make Poverty History kommer bland annat att anordna ett massmöte i Edinburgh den 2 juli.

– Det är en unik möjlighet för Storbritannien att göra något som aldrig gjorts förut...att få jorden att luta över en liten bit till förmån för de fattiga, sade Geldof enligt Sky News. Biljetterna till London-konserten kommer att lottas ut via ett sms-lotteri, som ska hållas den 6 juni. Om det även behövs biljetter till konserterna i de andra städerna och hur dessa i så fall ska fördelas är ännu inte klart.

Live 8-konserterna kommer lagom till 20-årsjubileet av den ursprungliga Live aid-galan som hölls 1985 på Wembley stadium i London och JFK Stadium i Philadelphia. Det blev en maratonsändning i bland annat Sveriges Television. TT Spektra sökte under tisdagen representanter för SVT för att se om man även denna gång skulle sända evenemanget. Dock utan resultat.

På Sveriges Radio säger P3:s musikchef Pia Kalischer att de inte fått något erbjudande om att sända men "att det självklart låter intressant". (TT Spektra)

Henrik Larsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons